Regija
21.VUKOVARSKE ADVENTSKE SVEČANOSTI

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava upalio prvu adventsku svijeću
Objavljeno 3. prosinca, 2018.

VUKOVAR

Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu u predvorju jedne od zgrada obnovljenog Dvorca Eltz u Vukovaru započele su 21. Vukovarske adventske svečanosti.
Prvu svijeću na adventskom vijencu upalio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Prije paljenja, u crkvi sv. Filipa i Jakova održan je prigodan program, nakon kojega su sudionici programa gradskim ulicama u svjetlosnoj rijeci prošli s upaljenim svijećama do Dvorca Eltz u kojem je održana prigodna svečanost uz pjevanje adventskih pjesama u izvedbi HKGD-a "Dunav" Vukovar.

- S povratkom, 1998. godine, smo prvi puta u Vukovaru počeli s adventskim svečanostima i sad već možemo govoriti o 21. godini duge tradicije. U manifestaciju su uključene škole, vrtići, udruge i, uz pomoć Franjevačkog samostana, na jedan lijepi način ulazimo u ovo predblagdansko ozračje. Prva adventska svijeća simbolizira nadu, vjeru, iščekivanje i donosi taj toliko potreban duh mira u vukovarske obitelji i ja svim građanima želim da ovo predblagdansko ozračje provedu u miru i ljubavi sa svojim najmilijima, rekao je Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik.

Među prvima na Vukovarskim adventskim svečanostima bila je Milka Budimir koja je istaknula kako su Vukovarske adventske svečanosti značile puno svakom Vukovarcu, koji se želio vratiti.
- Kad smo se vratili u srušeno, bili smo najsretniji što smo se vratili u svoj grad, rekla je Budimir.

Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, prisjetila se početaka Vukovarskih adventskih svečanosti, te je između ostalog rekla:
- Prve adventske svečanosti u Vukovaru, bilo je to slavlje tradicijske kulture i za malobrojne Vukovarce povratnika, to je bila prilika da osjete toplinu doma. Uz naše goste iz Podravskih Sesveta održali smo prve običaje vezane za razdoblje od Adventa do Božića. U dosadašnjih 20 godina upalili smo 80 svijeća koje su  bile posvećene nekim posebnim događajima ili posebnim ljudima. Kroz adventske svečanosti osjećamo toplinu zajedništva i vidimo svijetlo budućnosti, rekla je Ruža Marić.

Prije paljenja prve adventske svijeće, molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv.Filipa i Jakova u Vukovaru.
- U središtu je onaj koji dolazi i zapravo živimo i djelujemo iz budućnosti, iz osobe Isusa Krista koji nam ide ususret, zbog toga imamo prekrasno vrijeme, četiri tjedna. Advent  sa  četiri svijeće je vrijeme u kojem se možemo posvetiti sebi. Želimo raditi na sebi, želimo izgraditi dobre odnose s našim  najbližima, rekao je Jagodić.

Nakon paljenja prve adventske svijeće u Vukovaru, održan je koncert "Kroz Hrvatsku zajedno" KUD-a Osijek 1862 i HKGD-a "Dunav" Vukovar u Hrvatskom domu Vukovar.
U godini Europske kulturne baštine, već 21. godinu zaredom, Gradski muzej Vukovar, u suradnji s vukovarskim Hrvatskim domom i Franjevačkim samostanom Vukovar, a uz potporu Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, Ministarstva kulture RH i Hrvatske turističke zajednice kao i mnogobrojnih prijatelja, organizira Vukovarske adventske svečanosti koje nas kroz četiri tjedna adventa priredbama na podlogama tradicijske kulture, uz sudjelovanje mnogobrojnih gostujućih i domaćih izvođača, uvode u Božić – blagdan svjetla, mira i ljubavi.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike