Regija
SLATINSKI MATURANTI POSJETILI HRVATSKI SABOR

Saborski zastupnici razočarali đake
Objavljeno 20. studenog, 2018.
SLATINA

Učenici završnih razreda opće gimnazije i ekonomije u Srednjoj školi Marka Marulića u okviru kurikula geografije, politike i gospodarstva, bankarstva i osiguranja te hrvatskoga jezika i književnosti sa svojim profesorima posjetili su Hrvatsku narodnu banku, Hrvatski sabor i sajam knjiga Interliber u Zagrebu.

U Hrvatskom saboru slatinski srednjoškolci razgovarali su sa saborskim zastupnicima Vesnom Bedeković, Miroslavom Tuđmanom, Tomislavom Žagarom, Josipom Đakićem, Domagojem Hajdukovićem i Željkom Glasnovićem, a teme razgovora kretale su se od regionalnog preustroja, preko demografskog sloma, do kurikularne reforme.

Sudeći po reakcijama koje su učenici napisali u svojim esejima, zastupnici nisu ostavili dobar dojam na srednjoškolce. Antea kaže da im je "zasigurno bio loš dan za razgovore" i da su "podsjećali na pokvarenu ploču, onu koja stalno vrti istu izlizanu melodiju", a Klara kaže da "od razgovora sa zastupnicima u Saboru ne bijaše nikakve koristi". Ivan je od oporbenih zastupnika "očekivao puno više" jer "osim predstavljanja nismo baš puno čuli", a od drugih zastupnika, kaže, dobili su "političke" odgovore, u kojima "zastupnik skrene s pitanja te odgovara o temi koja nije bila postavljena kroz pitanje". Ana-Marija kaže da je "izbjegavanje davanja konkretnog odgovora na naša pitanja upućena njima bilo pomalo zbunjujuće i nejasno".

Benjamin je napisao da su zastupnici "pričali tek toliko da popune tišinu u sobi", a Barbara da su na razgovor došli saborski zastupnici iz različitih stranaka, ali "na naša pitanja svi su imali relativno iste odgovore". Zvonimir je imao veća očekivanja, a više učenika bilo je razočarano velikim plaćama ljudi u HNB-u i Hrvatskom saboru, koji nemaju razumijevanja za obične ljude koji poštenim radom zarađuju tek minimalac.

Svima je, međutim, zajednička ocjena da je putovanje bilo "uspješno i edukativno" i svi su izrazili zadovoljstvo što su posjetili Hrvatski sabor.
P. Žarković
Izlaganje premijera nikoga ne zanima?
Ivan se razočarao i u polupraznoj sabornic: “Dok je premijer Plenković davao izvješće za vrijeme sjednice, 90 posto zastupnika je tipkalo po svojim tabletima i mobitelima i pokazali su totalnu nezainteresiranost za izlaganje. Svojim ponašanjem pokazali su da ne cijene dovoljno instituciju Sabora”.
Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike