Osijek
“LJEPOTA LAŽNOG SJAJA”

Izložba skulptura i krivotvorenih umjetnina u HNK-u
Objavljeno 21. studenog, 2018.
Na ukupnom tržištu nekretnina krivotvoreno je čak do 60 posto umjetnina, što je velik broj

Ukupno 26 krivotvorenih slika i dvije skulpture izloženo je od jučer u svečanom foyeru u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, u organizaciji Muzeja policije i PU osječko-baranjske. "Ljepota lažnog sjaja" naziv je izložbe, na kojoj je izložena samo trećina ukupnih krivotvorina prikupljenih tijekom devet godina.

Uprava krimpolicije još je 2009. godine kod državnog odvjetništva i sudova pokrenula inicijativu da se krivotvorine nakon sudskog procesa ne uništavaju, nego da se dodijele Muzeju policije.

- Cilj je ove izložbe edukativan i preventivan jer želimo upozoriti da su krivotvorine prisutne na tržištu i možete se uvjeriti da ima izvrsnih kopija. Ima umjetnina koje su uspoređivane s originalima te je utvrđeno da se razlikuje samo boja, a s druge strane imate i slika koje su izrezane iz kalendara i stavljene u okvir – pojasnila je Helena Biočić, voditeljica Muzeja policije, dodajući da je premijerno izložena i krivotvorina Pabla Picassa, ali i drugih stranih autora čije umjetnine privlače krivotvoritelje.

Svih 70-ak djela, koliko ih je u Muzeju, prema riječima načelnika Policijske akademije Dubravka Novaka, potječe iz kaznenih djela šverca ili pokušaja prijevare i pravomoćno je oduzeto te potom predano policiji kako bi se nadalje s njima upoznao širok krug građana. Novak ističe da neka istraživanja pokazuju da je od ukupnog broja umjetnina na tržištu u optimističnoj varijanti krivotvoreno njih čak 30 posto.

- Prema nekim pesimističnim varijantama krivotvoreno je čak 60 posto umjetnina na ukupnom tržištu, što je vrlo ozbiljan znak da treba izbjegavati takvu kupnju – upozorio je Novak.

Organizatoru i domaćinu zahvalili su i gradonačelnik Ivan Vrkić te dožupan Goran Ivanović, dodajući da podržavaju događanja u kojima se građani mogu educirati i vidjeti nešto novo i nesvakidašnje.

Marija Mihelić
Umjetnine izložene do 30. studenoga
Izložbu “Ljepota lažnog sjaja” građani mogu pogledati svakodnevno u foyeru osječkog HNK sve do 30. studenoga, od 12 do 20 sati, a ulazak je slobodan. Inače, uz eksponate, ondje je izložena i knjižica s detaljnim opisima krivotvorenih umjetničkih slika, odnosno razlika koje upućuju na to da nije riječ o originalu. Tako se navode razlike u određenim kvadratima s inicijalima, prepravljani potpisi, slične, ali ne i originalne nijanse boje i sl. Štoviše, čak su i sami autori umjetnina poput Mersada Berbera pregledom utvrdili da je riječ o falsifikatu, što je i označeno na poleđini slike...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike