Regija
KOMEMORACIJA NA GRADSKOM GROBLJU

U Valpovu obilježen njemački Dan žalosti
Objavljeno 19. studenog, 2018.
VALPOVO - U povodu obilježavanja njemačkog Dana žalosti na Gradskom groblju u Valpovu održana je tradicionalna komemorativna svečanost s polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama poslijeratnog logora za Nijemce. Tom prigodom okupljenima se obratio počasni konzul savezne Republike Njemačke u Osijeku Ivica Škojo, koji je podsjetio kako se skup u Valpovu održava u znak prisjećanja na preminule u dva svjetska rata, žrtve strahovlade i terora te pale vojnike.


- Ratovi, teror i progon u proteklom su stoljeću doveli do neizmjerne patnje na našem kontinentu. Zločini i strahote toga doba ne smiju se zaboraviti, a odgovornosti se ne smiju previdjeti. Ratni spomenici i ratni grobovi mjesta su gdje budući naraštaji, i mladi i odrasli, mogu neposredno i na licu mjesta spoznati povijest. Na grobovima žrtava rata i nasilja spoznajemo kolika je vrijednost mira i ljudskih prava te koliko je važno da se nastavimo za njih boriti - poručio je počasni konzul.
Na skupu u Valpovu podsjetilo se na činjenicu da je u tom gradu više od 1000 njemačkih vojnika žrtava posljednjeg svjetskog rata pronašlo svoje posljednje počivalište, a ukupno je u Hrvatskoj na brojnim lokacijama pokopano više od 20.000 njemačkih vojnika. L.Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike