Autoglas
OPASNIJE OD ALKOHOLA

Oprez, do pospanosti u vožnji zna doći za samo 15 minuta
Objavljeno 20. studenog, 2018.
Dovoljno je15 minuta nježnih automobilskih vibracija da se smanji budnost vozača

Mnogi roditelji koriste se kratkim vožnjama automobilom kada žele uspavati dijete. No isti proces koji će uspavati bebu uspavat će i vozača. Ponekad je dovoljno samo 15 minuta nježnih automobilskih vibracija da se smanji vozačeva budnost i analogno tome izazove pospanost, kažu znanstvenici i pozivaju proizvođače automobila da redukcijom tih vibracija spase živote.


- Naša studija pokazuje da stalne vibracije na niskim frekvencijama, onakve kakvima smo izloženi u vožnji, progresivno izazivaju pospanost i u ljudi koji su dobro odmoreni i zdravi - rekao je glavni autor studije Stephen Robinson. Studiju je provelo sveučilište u Melbourneu u Australiji, zemlji u kojoj je 20 posto fatalnih prometnih nesreća izazvano umorom. Brojke su jednako visoke u Europi.


- Petnaest minuta nakon početka vožnje polako nastupa pospanost. Već nakon pola sata to znatno utječe na sposobnost vozača da ostane koncentriran i budan - rekao je Robinson. Umor može biti znatno opasniji čak i od vožnje u pijanom stanju. U Njemačkoj, primjerice, dvostruko su više pogibija na cesti izazvali vozači koji su zaspali za upravljačem nego oni pod utjecajem alkohola. Znanstvenici su ispitivali frekvenciju otkucaja srca u 15 dobrovoljaca na virtualnom simulatoru monotone vožnje dvotračnom autocestom. Oni koji su bili izloženi vibracijama osjećali su se znatno umornije od onih kojima su vibracije uskraćene, utvrdili su. Znanstvenici sada pozivaju proizvođače automobila da dizajniraju sjedala tako da se smanje vibracije i njihov uspavljujući učinak.
Policija neprestance upozorava vozače da žurba za upravljačem nije dobrodošla, da na dužim putovanjima obvezno stanu na odmorištu ako osjete umor. Suprotno uvriježenom vjerovanju, otvaranje prozora, pojačavanje glazbe ili energetski napitak neće pomoći pri eliminaciji umora. San dolazi iznenada i dovoljno je samo na nekoliko sekundi zaklopiti oči da dođe do nesreće. Pospanost i umor ne javljaju se samo noću nego i danju, najčešće između 14 i 16 sati. Ako netko vozi cijelu noć, sigurno će u neko doba dana osjetiti pospanost. Pospanost izaziva i monotonija ceste, usamljenost, nezainteresiranost u vožnji te posebno duga vožnja na autocesti.
Milan Bugarić/Hina
// istraživanje //
STANITE AKO VAM SE PRISPAVA
Na dužim putovanjima bilo bi dobro svakih stotinjak kilometara stati, malo prošetati i razgibati se, odnosno protegnuti noge, te se tako pripremiti za nastavak vožnje. I ne treba voziti brzo. Umoran i pospan vozač ima usporene reakcije, čime se samo povećava opasnost od prometne nesreće. Nažalost, brojne prometne nesreće posljednjih dana to dokazuju.
Možda ste propustili...

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala