Autoglas
IZVJEŠĆE UDRUŽENJA EUROPSKIH PROIZVOĐAČA AUTOMOBILA

Novi testovi ispušnih plinova zakočili potražnju za autima
Objavljeno 20. studenog, 2018.

Novi testovi ispušnih plinova i u listopadu su zakočili potražnju za novim automobilima u Europi, a Hrvatska je bila među četiri zemlje koje su bilježile njezin rast, pokazuje izvješće udruženja europskih proizvođača ACEA. U listopadu je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte) registrirano ukupno 1,08 milijuna novih automobila, 7,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Pad broja registriranih automobila bio je ipak osjetno blaži nego u rujnu, kada je zbog uvođenja novih testova ispušnih plinova (WLTP) potonuo čak 23,5 posto.

Potražnja je smanjena u većini zemalja Europske unije, uključujući svih pet vodećih tržišta, napominju u udruženju. Među pet "velikih" najviše je pao broj registriranih novih automobila u Njemačkoj i Italiji, za po 7,4 posto. U Velikoj Britaniji i Francuskoj pad je bio osjetno slabiji i iznosio je 2,9 odnosno 1,5 posto. Hrvatska je bila među četiri zemlje koje su u listopadu bilježile rast potražnje, i to za 10,4 posto u odnosu prema istom prošlogodišnjem mjesecu i registriranih 3978 novih automobila. U Hrvatskoj novi standardi mjerenja emisija štetnih plinova stupaju na snagu početkom 2019., a iz Vlade su najavili mjere kojima bi se spriječilo poskupljenje automobila. Najveći skok potražnje bilježila je u listopadu Litva, za 21,9 posto. U skupini su još Grčka, s rastom potražnje za 13 posto, i Mađarska, s 5,4 posto. Skroman rast potražnje u EU-u u prvih deset mjeseci 2018.

U prvih deset mjeseci ove godine potražnja za novim automobilima u 27 zemalja EU-a porasla je za skromnih 1,6 posto, uz registriranih 13 milijuna novih automobila. Među vodećim je tržištima najviše porasla potražnja u Španjolskoj, za deset posto. Gotovo upola slabiji rast bilježila je Francuska, a u Njemačkoj je potražnja porasla za samo 1,4 posto, pokazuju izračuni ACEA-e.

U Italiji je potražnja smanjena za 3,2, a u Velikoj Britaniji za 7,2 posto. Glavni su oslonac potražnje bile ‘nove‘ članice EU-a sa skokom broja registriranih novih automobila u razdoblju od siječnja do listopada za 10,9 posto. Pritom je u toj skupini zemalja ukupan broj registriranih automobila 10 puta manji nego u ‘starim‘ članicama, u kojima je potražnja gotovo stagnirala.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do listopada registrirano ukupno 54.060 novih automobila, 20,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e.H
Možda ste propustili...

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku