Osijek
PREDAVANJE O OPASNOSTIMA OD MINA

Prepoznati opasnost i prijaviti odraslima!
Objavljeno 16. studenog, 2018.
Premda je od Domovinskog rata prošlo mnogo godina, još uvijek imamo civilnih žrtava koje stradavaju od mina i drugih eksplozivnih sredstava. Upravo zbog toga u OŠ "Tin Ujević” održana tribina "Djeca u opasnosti od mina”, koja je za cilj imala učenike osvijestiti o problemu i opasnostima od zaostalih i odbačenih mina. Predavanje je organizirala Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata RH Osječko-baranjske županije, koja je od 1999. do danas educirala više od 13.000 učenika.

"Pirotehničari do sada jesu u velikoj mjeri očistili područja od mina, ali veći je problem zbog odbačenih nego zaostalih mina iz rata, jer se nalaze svuda oko nas. Nedavno smo svjedočili i vijesti o dvojici dječaka koja su pronašla minu čak iz Drugog svjetskog rata i, nažalost, stradala", upozorava Ružica Bisaha, predsjednica udruge.

Djeca su pozorno slušala predavače iz Hrvatskog centra za razminiranje, MUP-ova Protueksplozivnog odjela i Hrvatskog Crvenog križa. "Uz interaktivno predavanje imamo i poseban crtani film primjeren njihovoj dobi, uključujemo djecu u tribinu. Cilj je da ih naučimo prepoznati opasnosti, da sve te naprave nisu samo u filmu, da, kad prepoznaju takvu opasnost, to prijave policiji i odraslima te da ne isprobavaju stvari koje su možda vidjeli u igricama ili filmovima – kaže Goran Latković iz Crvenog križa. A neka od tih sredstava, kao što su protuoklopne i protupješačke mine i projektili, s kojima se u svakodnevnom radu susreću, prezentirao je na nastavnim primjerima Janoš Salaj, službenik za protueksplozivnu zaštitu PU osječko-baranjske. J. Pejaković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike