Regija
VUKOVARCI NE ZNAJU DOVOLJNO O ZNAMENITIM SUGRAĐANIMA

I akademici nepoznanica
Objavljeno 13. studenog, 2018.
VUKOVAR

Koliko Vukovarci znaju o ljudima koji su se rodili u njihovom gradu i postigli značajne rezultate na području znanosti i književnosti pitanje je koje nema jednoznačnog odgovora.


Posve je sigurno kako će većina reći da zna ponešto o nobelovcu Lavoslavu Ružički, a pozitivno će reagirati i kada se spomene Pavao Pavličić, nagrađivani književnik, scenarist i književni znanstvenik.
No iako jedna od osnovnih škola u Vukovaru nosi ime Nikole Andrića, popriličan broj Vukovaraca nema dovoljno informacija o njegovom djelu. Nakon što je škola ponijela njegovo ime znalo se događati da i roditelji učenika kažu kako im dijete pohađa školu Ive Andrića, jer im je Nikola potpuna nepoznanica.
Gradska knjižnica Vukovar organizirala je u okviru ciklusnog programa Kulturni četvrtak predavanje pod nazivom "Andrić i Vukovar". Predavanje je održala dr. sc. Vesna Vujić koja je zvanje doktora znanosti stekla upravo proučavajući život i djelo Nikole Andrića kroz doktorsku disertaciju "Jezik i jezikoslovlje Nikole Andrića". Tom je prigodom naglasila kako Nikola Andrić nije samo jedan od najvažnijih Vukovaraca već je iznimno važan za Hrvatsku, hrvatski jezik, književnost i kulturni prostor uopće. Jedan je od naših najvećih jezikoslovaca, kazališnih djelatnika, kulturnih radnika, leksikograf, dramaturg, izdavač narodnih priča i pjesama, a u 55 godina aktivnoga rada iza sebe je ostavio više od 400 bibiliografskih jedinica, raznih spisa, zapisa i knjiga, po čemu zauzima posebno mjesto u hrvatskoj kulturi i književnosti.
"Čak i mi, rođeni Vukovarci, malo znamo o njemu. Puno je prostora za istraživanje njegovih djela. Bavila sam se jezikoslovnim aspektom, jezikom kojim je govorio i pisao, no ostaje cijeli raspon djela, novinskih članaka i dramaturških djela o kojima još nitko ništa nije istražio i ne zna se puno o tome", navela je Vujić.
Promidžbu vukovarskih akademika nedavno je imala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, postavivši u rodnoj kući Lavoslava Ružičke izložbu posvećenu dostignućima pet vukovarskih akademika. Uz već spomenute Ružičku i Pavličića, Vlasta Novinc, upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Vukovaru, uvrstila je u izložbu i Miroslava Tajdera, Dragutina Fleša i Alicu Wertheimer Baletić.
"Tajder je bio petrolog, Fleš kemičar, a Alica Wertheimer Baletić nagrađivana je za rad u području ekonomije i demografije", rekla je Novinc.
Kako bi otrgnuli od zaborava bivše učenike koji su svojim radom ostavili trag u različitim oblastima života, u Gimnaziji Vukovar proljetos su odlučili posadili 20 mladih sadnica lipa posvećenih znamenitim vukovarskim gimnazijalcima.
Među njima je i Vera Johanides, utemeljiteljica biotehnologije u Hrvatskoj, kojoj su potom posvetili i posebnu izložbu i predavanje. D. Korpoš
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike