Regija
VUKOVARCI NE ZNAJU DOVOLJNO O ZNAMENITIM SUGRAĐANIMA

I akademici nepoznanica
Objavljeno 13. studenog, 2018.
VUKOVAR

Koliko Vukovarci znaju o ljudima koji su se rodili u njihovom gradu i postigli značajne rezultate na području znanosti i književnosti pitanje je koje nema jednoznačnog odgovora.


Posve je sigurno kako će većina reći da zna ponešto o nobelovcu Lavoslavu Ružički, a pozitivno će reagirati i kada se spomene Pavao Pavličić, nagrađivani književnik, scenarist i književni znanstvenik.
No iako jedna od osnovnih škola u Vukovaru nosi ime Nikole Andrića, popriličan broj Vukovaraca nema dovoljno informacija o njegovom djelu. Nakon što je škola ponijela njegovo ime znalo se događati da i roditelji učenika kažu kako im dijete pohađa školu Ive Andrića, jer im je Nikola potpuna nepoznanica.
Gradska knjižnica Vukovar organizirala je u okviru ciklusnog programa Kulturni četvrtak predavanje pod nazivom "Andrić i Vukovar". Predavanje je održala dr. sc. Vesna Vujić koja je zvanje doktora znanosti stekla upravo proučavajući život i djelo Nikole Andrića kroz doktorsku disertaciju "Jezik i jezikoslovlje Nikole Andrića". Tom je prigodom naglasila kako Nikola Andrić nije samo jedan od najvažnijih Vukovaraca već je iznimno važan za Hrvatsku, hrvatski jezik, književnost i kulturni prostor uopće. Jedan je od naših najvećih jezikoslovaca, kazališnih djelatnika, kulturnih radnika, leksikograf, dramaturg, izdavač narodnih priča i pjesama, a u 55 godina aktivnoga rada iza sebe je ostavio više od 400 bibiliografskih jedinica, raznih spisa, zapisa i knjiga, po čemu zauzima posebno mjesto u hrvatskoj kulturi i književnosti.
"Čak i mi, rođeni Vukovarci, malo znamo o njemu. Puno je prostora za istraživanje njegovih djela. Bavila sam se jezikoslovnim aspektom, jezikom kojim je govorio i pisao, no ostaje cijeli raspon djela, novinskih članaka i dramaturških djela o kojima još nitko ništa nije istražio i ne zna se puno o tome", navela je Vujić.
Promidžbu vukovarskih akademika nedavno je imala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, postavivši u rodnoj kući Lavoslava Ružičke izložbu posvećenu dostignućima pet vukovarskih akademika. Uz već spomenute Ružičku i Pavličića, Vlasta Novinc, upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Vukovaru, uvrstila je u izložbu i Miroslava Tajdera, Dragutina Fleša i Alicu Wertheimer Baletić.
"Tajder je bio petrolog, Fleš kemičar, a Alica Wertheimer Baletić nagrađivana je za rad u području ekonomije i demografije", rekla je Novinc.
Kako bi otrgnuli od zaborava bivše učenike koji su svojim radom ostavili trag u različitim oblastima života, u Gimnaziji Vukovar proljetos su odlučili posadili 20 mladih sadnica lipa posvećenih znamenitim vukovarskim gimnazijalcima.
Među njima je i Vera Johanides, utemeljiteljica biotehnologije u Hrvatskoj, kojoj su potom posvetili i posebnu izložbu i predavanje. D. Korpoš
Možda ste propustili...

U ZAJEDNICI TEHNIČKE KULTURE

I Valpovo izrađuje zaštitne vizire

VELIKA TRAGEDIJA POGODILA JE OBITELJ ŠPIONJAK IZ BABINE GREDE

Malena Branka izgubila je bitku za život, bolest je ipak bila jača

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana