Regija
25. PUT SVEČANO OBILJEŽEN DAN GRADA BELOG MANASTIRA

U brojnim je sadržajima svatko pronašao nešto
Objavljeno 11. studenog, 2018.

BELI MANASTIR - Brojnim događanjima tijekom proteklih nekoliko dana obilježen je 25. Dan Belog Manastira i njegova zaštitnika svetog Martina biskupa.Jučer su tako, na samo Martinje, predstavnici belomanastirske Gradske uprave, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Robom, članovi Gradskog vijeća, predstavnici političkih stranaka i udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili vijence i zapalili svijeće kod središnjeg križa na Katoličkom groblju. Nakon toga, u župnoj crkvi svetog Martina služena je misa, a nastavljeno je s već tradicionalnim blagoslovom mladih vina belomanastirskih vinara u crkvenom dvorištu. U večernjim je satima ispred DZMH-ove Mađarske kuće uprizorena legenda o svetom Martinu.

Obilježavanje Dana grada započelo je još početkom studenoga. Promocija knjige Željka Predojevića, edukativna izložba "Sveti Martin Europljanin i simbol dijeljenja", pjesnički susreti u kojima su glavne uloge imali Ana-Marija Posavec i Dino Pletikapić te izložba radova "Baranja kroz četiri godišnja doba", samo su neki od sadržaja održani do petka, kada su članovi Udruge "Prijatelji svetog Martina" organizirali akciju "Hodanjem do zdravlja sa svetim Martinom", tijekom koje su propješačili rutu od Belog Manastira do Grabovca. U večernjim satima u Etnološkom centru baranjske baštine otvorena je izložba "Neopisivo". Riječ je o izložbi fotografija Ivane Asić s dočeka Vatrenih u Zagrebu, prilikom povratka sa Svjetskog nogometnog prvenstva.

Subota je, pak, bila rezervirana za Sajam domaćih proizvoda na središnjem gradskom trgu. Istovremeno, članovi MKU-a "Pelmonostor" kuhali su grah u 500-litrenim kotlu te ga podijelili posjetiteljima. U poslijepodnevnim satima otvoren je 8. Salon fotografije ‘‘Minijature, Beli Manastir - nacionalna bijenalna izložba fotografija". Najposjećeniji događaj ovogodišnjeg Dana grada bio je subotnji koncert "Crvene jabuke", kojoj je ovo bilo treće gostovanje u jedinom baranjskom gradu. Žera i bend ‘‘zapalili su‘‘ više od 2000 osoba, koliko je procijenio organizator. Proslava se nastavlja danas (ponedjeljak) koncertom Umjetničke škole, a za 15. studenoga planirano je predstavljanje brošure i zbirke pjesama Anđelke Pavić. Dan kasnije na programu je smotra zborova u organizaciji MKU-a "Pelmonostor", a subota (17. studenoga) proći će u znaku kazališnih predstava u sklopu manifestacije Europska noć kazališta, u organizaciji Gradskog kazališta Beli Manastir. Program završava 24. studenoga tradicionalnim susretom reproduktivnih folklornih ansambala "U jesen si, Baranjo, lipa" u organizaciji HKUD-a Beli Manastir.

- Drago mi je što su svi sadržaji obilježavanja Dana grada bili dobro posjećeni. Cijelu proslavu organizirali smo u okviru naših mogućnosti i nadam se da je svatko pronašao nešto za sebe - istaknuo je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob najavljujući već za prosinac niz novih događanja.

Ivica Getto
Dan grada obilježili i sportaši
Prigodom Dana grada organizirana su i brojna sportska događanja. Jedno od njih je Memorijalni šahovski turnir prof. Antun Bubalović, a održan je i turnir u maloj odbojci u organizaciji ŽOK-a Beli Manastir. U subotu, 17. studenoga, u nastavno-sportskoj dvorani počinje Međunarodni streljački turnir “Sveti Martin 2018”, koji se drugoga dana nastavlja Grand prixom Baranja.
Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike