Osijek
PRVOG DANA CIJEPLJENJA GUŽVE U ORDINACIJAMA

Osječki će liječnici do
kraja tjedna potrošiti
sve cjepivo protiv gripe!
Objavljeno 8. studenog, 2018.

Poneke su ordinacije obiteljske medicine u Osijeku započele cijepljenje pacijenata protiv gripe još u utorak kako bi smanjile gužve prvog službenog dana cijepljenja.

Unatoč tome, čekaonice i ordinacije obiteljskih liječnika jučer su bile pune od jutra, a telefoni nisu prestajali zvoniti. Tako je u ordinaciji dr. Nataše Stanišić u Domu zdravlja Osijek u 11 sati u čekaonici na cijepljenje čekalo tridesetak pacijenata.- Interes za cijepljenje je velik. Mi smo ove godine naručili stotinjak doza cjepiva i vjerojatno ćemo ih do kraja tjedna odnosno u ova tri dana i potrošiti. No, velik broj pacijenta zove i moli da im se ostavi cjepivo jer su trenutačno prehlađeni, zbog čega ga sada ne smiju primiti. Naime, mi moramo pregledati svakog pacijenta i vidjeti je li potpuno zdrav. U suprotnom nije kandidat za primanje cjepiva - objašnjava dr. Stanišić. U ordinaciji doc. dr. sc. Marija Ćurkovića kažu kako raspolažu s 90-ak doza cjepiva, ali nemaju mogućnost predbilježbi te će cjepivo dobiti samo oni koji stignu među prvima.Ravnatelj Doma zdravlja Mato Lukić potvrđuje da se Dom zdravlja dobro pripremio za ovogodišnju sezonu cijepljenja, ali kako je evidentan povećan interes i vraćanje povjerenja pacijenata u važnost cijepljenja. Inače, ove je godine Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije zaprimio 20.040 doza, koje su podijeljene po ambulantama obiteljske medicine osječkog područja. Riječ je o čak tisuću doza više nego prošle godine. Cijepljenje se preporučuje trudnicama, zdravstvenom osoblju, koje je čak šest puta više izloženo infekciji, starijima od 65 godina i svim kroničnim bolesnicima.Za sve one koji ostanu bez besplatnog cjepiva ili koji na njega nemaju pravo, recimo kako je cijena cjepiva u ljekarnama 20-ak kuna. No, za cijepljenje cjepivom koje pacijenti sami kupuju prijeko je potreban prethodan dogovor s liječnikom. N. Z. Eberhard
U 2017. GODINI GOTOVO 53.000 OBOLJELIH
Cijepljenje se provodi svake sezone od studenoga do kraja siječnja. Za stvaranje je zaštite potrebno od dva do tri tjedna. U Hrvatskoj je protekle sezone službeno registrirano 52.709 oboljelih od gripe. Najveći je broj oboljelih zabilježen na području Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije. Kao i prethodnih sezona, najveća je incidencija gripe u djece predškolske i školske dobi, a najmanja u osoba u dobi od 65 godina i starijih. Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, a samo manji broj bude i službeno prijavljen.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike