Regija
REGIONALNI FORUM O KORIŠTENJU EU FONDOVA

Visoki porezi prepreka su u razvoju poduzetništva
Objavljeno 29. listopada, 2018.
Hrvatskoj treba dugoročna strategija kako bi investitorima ulaganja bila zaštićena
VUKOVAR - U organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj u vukovarskom Dvorcu Eltz održan je Regionalni forum pod nazivom "Europa u Slavoniji - gospodarski rast i zapošljavanje", a sudionici su raspravljali o jačanju kapaciteta za razvoj poduzetništva i korištenja raspoloživih sredstava iz EU fondova u svrhu podizanja standarda i kvalitete života u Slavoniji.Uz hrvatsku zastupnicu u EU parlamentu Ivanu Maletić, na forumu su govorili i vlasnik i direktor tvornice lijekova Yasenka iz Vukovara Mohamed Radwan Joukhadar, vlasnica vukovarske Turističke agencije Danubiumtours i jedinog elektrosolarnog broda na Dunavu Zrinka Šesto te kreativni direktor i suosnivač tvrtke za razvoj videoigara Void Main iz Osijeka, Leo Tot.Mohamed Radwan Joukhadar rekao je kako mu je neshvatljivo da on državi mora platiti porez odmah dok se istodobno država ne odnosi na takav način prema njemu.- Ukazujemo već dugo na taj problem, no ništa se ne mijenja i ne znamo što da radimo. Rokovi plaćanja trebali bi biti isti za sve i ne znam kada će se pravila uskladiti s onima koja traži EU - naveo je i dodao kako njegovoj tvornici lijekova vukovarska bolnica obveze plaća u roku od 700 dana i u takvim mu je uvjetima vrlo teško poslovati. U tvornici je zaposleno 38 djelatnika, a uključujući one u veleprodaji i ljekarnama, Joukhadar zapošljava ukupno 720 ljudi.Zrinka Šesto poručila je kako, bez obzira na to tko je na vlasti, trebamo imati dugoročnu strategiju kako bi investitori znali da je njihovo ulaganje zaštićeno.- Kada govorimo o problemima koji prate naš rad, uvijek se dotaknemo birokracije i visokih poreza, zbog kojih nismo konkurentni u odnosu na neka druga europska turistička tržišta - navela je Šesto.Leo Tot je naglasio kako radi na osnaživanju razvoja industrije igara, sektora koji je u Hrvatskoj relativno mali, no u posljednje vrijeme postiže sve zapaženije rezultate i na globalnoj razini.
Dragana Korpoš
Bez političke, pravne i financijske stabilnosti nema ni velikih investicija
- Bez definiranja ciljeva, a onda i projekata i aktivnosti s ljudima koji žive na određenom području, nema uspješnih priča. Važno je vidjeti što ljudima treba i kroz politiku odgovoriti na njihove potrebe kako bi razvijali ideje - poručila je Ivana Maletić, dodajući kako ne treba očekivati da će u RH doći velike investicije bez političke, pravne i financijske sigurnosti i stabilnosti. Unatoč najavama kako će u idućem financijskom razdoblju Hrvatska imati na raspolaganju manje od 10,7 milijardi eura, koliko ima u razdoblju od 2014. do 2020. godine, Maletić je naglasila kako će to neće dogoditi.

- Važno je dobro se organizirati i novac koji ćemo imati investirati u kvalitetne projekte kako bi tehnološki podignuli zemlju i razvili kvalitetna i dobro plaćena radna mjesta - poručila je.

Na potrebu osiguranja stabilnog i sigurnog sustava ukazali su i ostali sudionici javne tribine.
Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike