Regija
NEUOBIČAJEN NAČIN NAPLATE DUGOVANJA

Opomene Vukovarcima slat će agencija iz Zagreba!
Objavljeno 22. listopada, 2018.
Iz Grada kažu kako osoba koja radi na naplati potraživanja ne stigne sve obaviti
VUKOVAR

Na adrese oko dvije tisuće Vukovaraca u proteklih je mjesec dana iz gradske uprave prispjela obavijest kako će njihove podatke proslijediti Agenciji za naplatu potraživanja EOS Matrix d.o.o. radi naplate potraživanja, a ta će agencija podatke čuvati sedam mjeseci.


Mnogim Vukovarcima nije bilo jasno o čemu se točno radi, jer iz obavijesti nije razvidno zašto će Grad njihove podatke proslijediti agenciji s adresom u Zagrebu te o kojim je dugovanjima riječ. Gradski vijećnik Goran Bošnjak (SDP) upozorio je kako bi Grad Vukovar trebao dugovanja naplaćivati sam, to prije što ustupanje toga posla nekoj agenciji upućuje na kršenje Zakona o proračunu.
- Jasno je kako to nitko ne radi volonterski. Premda iz samoga dopisa nije vidljivo o čemu se radi, jasno je kako je riječ o naplati dugovanja za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda, jer to je ono što Grad naplaćuje od građana. Imam saznanja da se dijelom radi i o dugovanjima koja su u zastari - rekao je Bošnjak, dodajući kako ne može vjerovati da Grad nema zaposlenike koji bi posao slanja opomena i naplate dugovanja mogli odraditi.
Vlasta Šibalić, pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu, potvrdila je kako su imali puno upita građana kojima nije bilo jasno o čemu se radi.
- Mnogi su smatrali da je riječ o prodaji potraživanja, no mi smo samo sklopili ugovor s agencijom koja će raditi opomene u ime Grada. Točno je da imamo osobu koja radi prisilnu naplatu potraživanja, međutim opseg njezina posla je prevelik. Uz to što radi opomene, radi i prijedloge za ovrhu kada su u pitanju zakupi poslovnih prostora, zakupi javnih gradskih površina i zakupi ljetnih vrtova. Također radi opomene za komunalnu naknadu i komunalni doprinos, izrađuje izvješća za potrebe odjela, gradonačelnika i Vijeća te prima stranke, što joj oduzme najviše vremena - rekla je Šibalić dodajući kako su prošli put poslali opomene na oko 2500 adresa i taj je posao trajao gotovo šest mjeseci. U međuvremenu je oko 500 građana počelo redovno plaćati račune.
- Imamo 12 tisuća obveznika komunalne naknade i da je kolega trebao slati opomene na dvije tisuće adresa, to bi ga opet ‘zaštopalo‘ šest mjeseci u obavljanju drugih tekućih poslova. Stoga će EOS Matrix taj posao odraditi za nas, s tim da trošak agencije neće ići na teret građana nego će ih platiti Grad - naglasila je i pojasnila kako će agenciji slati izvješća o naplati potraživanja, a ugovoreni je postotak od 3 do 7 posto po ugovoru, ovisno o starosti potraživanja. Šibalić drži kako je to bolje rješenje za građane, jer se tiče opomena, dok bi idući korak bilo rješenje o ovrsi, što podrazumijeva puno veće troškove.
Iz ovoga je pojašnjenja ostalo nejasno kako trošak agencije neće platiti građani kada je jasno da će 3 - 7 posto od naplaćenoga računa ići njima za obavljenu uslugu, a novac koji se u gradski proračun slije naplatom računa jest novac građana.
Dragana Korpoš
Prekršili Uredbu?
Pojedini su Vukovarci tražili pojašnjenje je li Grad ovim postupkom prekršio Uredbu o zaštiti podataka, no iz mjerodavnog je odjela prispio odgovor kako su prije sklapanja ugovora s agencijom tražili mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka koja je utvrdila kako Grad nije dužan dobiti pristanak dužnika da bi agenciji proslijedio njihove podatke zato što ima zakonsku osnovu za naplaćivanje komunalne naknade i naknade za uređenje voda. Je li ovaj postupak u skladu sa Zakonom o proračunu, posljednju će riječ imati revizija, no ostalo je nejasno zašto su iz gradske uprave dužnicima slali obavijesti iz kojih nije razvidno o čemu se točno radi, a otvoreno je i pitanje hoće li opomene dobivati i građani čija su dugovanja otišla u zastaru te zašto nisu ranije naplaćena.
Obavijesti

Poslane na oko 2000 adresa
Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike