Regija
EKSTREMNO SUŠNA GODINA

I bez poplava Kopački rit zanimljiv turistima
Objavljeno 20. listopada, 2018.
Manjak vode nije previše utjecao na floru i faunu, za biološku raznolikost važna je izmjena sušnog i vlažnog razdoblja
KOPAČKI RIT

Da se ova godina može svrstati među one ekstremnije što se vodostaja rijeka tiče (barem u Baranji i Slavoniji), svjedoči situacija u Kopačkom ritu.


Ovaj baranjski park prirode, naime, gotovo da je ovisan o visokom vodostaju (posebice) Dunava i Drave i najljepši je kada nepregledna prostranstva budu poplavljena. No zanimljiv je i tijekom suše budući da zapravo nikada ne može presušiti. Nizak vodostaj, točnije, sušna područja u Kopačkom ritu, nekim vrstama flore i faune odgovaraju, a nekima ne, ali ne može se reći da je, s obzirom na vodostaj i (ne)poplavljenost rita, situacija kritična ili spektakularna.
- Za poplavno područje dobro je da vodostaji budu visoki, osobito za močvarna staništa, vodenu vegetaciju i vodozemce. No ‘‘manjak‘‘ poplava, globalno gledajući, nije previše utjecao na floru i faunu Kopačkog rita. Riječ je samo o jednoj ekstremnoj godini, kakvih je već bilo - objašnjava Vlatko Rožac, stručni suradnik u JUPP-u Kopački rit, naglašavajući kako je za biološku raznolikost čak i važna izmjena sušnog i ‘‘mokrog‘‘ razdoblja. Nastavlja kako trenutačna situacija odgovara brojnim vrstama sisavaca čije je stanište područje Kopačkog rita. Visoka i niska divljač, dodaje, nisu jedini predstavnici faune kojima manjak vodenih površina odgovara.
- Ove je godine, primjerice, u Kopačkom ritu primijećen velik broj skakavaca, kojima suhe površine odgovaraju. Oni su vrlo važan dio hranidbenog lanca i pokazatelji dobrog stanja prirode - tvrdi Rožac, napominjući kako stoga ima dovoljno hrane za žive organizme.
Ribe pak baš ne uživaju prigodom niskih vodostaja. Kopački je rit, kao što je dobro poznato, jedno od najvećih mrjestilišta ribe u ovom dijelu Europe, a riblja mlađ iz tamošnjih voda u dobroj mjeri ‘‘prihranjuje‘‘ Dunav. No zbog niskog vodostaja dio mlađi zasigurno je ostao u jednoj od najvećih europskih močvara, ali ribama ne prijeti pomor.
Ovogodišnja suša nije utjecala na broj posjetitelja. Unatoč ekstremnoj godini, u JUPP-u bilježe veći broj dolazaka nego prošle godine.
- U prvih osam mjeseci ove godine posjetilo nas je nešto više od 28.000 posjetitelja, što je gotovo tri tisuće više u odnosu na isto razdoblje prošle godine - kaže Ružica Marušić, voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata JUPP-a, dodajući kako je nizak vodostaj utjecao samo na broj inozemnih posjetitelja, kojih je za približno 1000 manje nego lani. Problem je, objašnjava, u manjem dolasku riječnih kruzera, čijim je putnicima često kopneno odredište upravo Kopački rit. Posjetitelji su najviše zainteresirani za standardne programe i vožnju brodom, ima ih i zainteresiranih za vožnju čamcima ili kanuima, što im u JUPP-u, unatoč suši, mogu priuštiti.
Ivica Getto
Dunav ispod višegodišnjeg prosjeka
Vodostaj Dunava opada već nekoliko dana, a jučer izmjeren kod vojvođanskog Bezdana za nekoliko je centimatara niži od višegodišnjeg prosjeka za studeni. Jučer je, naime, iznosio -96 centimetara, a prignoze kažu kako će danas biti još niži. Blagi porast predviđen je za nedjelju. U listopadu se i inače mjere najniži vodostaji, ali je prosječan iznad 100 centimetara, dok je najviši bio oko 300 centimetara. Porast razine Dunava ne bilježe ni hidrolozi iz gornjeg toka Dunava, a sličan će se vodostaj zadržati još nekoliko dana.
Vlatko Rožac

stručni suradnik u JUPP-u

Ove je godine primijećen veliki broj skakavaca, kojima suhe površine odgovaraju. Oni su vrlo važan dio hranidbenog lanca i pokazatelji dobrog stanja prirode
Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike