Osijek
SVJETSKI DAN REANIMACIJE

Ključno je reagirati u roku od pet minuta
Objavljeno 16. listopada, 2018.

U organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije i Hrvatskog društva za reanimatologiju, jučer je u trgovačkom centru Portanova, predstavljanjem projekta oživljavanja srca kroz pokazne vježbe oživljavanja, obilježen Svjetski dan oživljavanja srca ili Dan reanimacije.


Prema riječima medicinskih djelatnika, kao i učenika Medicinske škole, koji su okupljene građane podučili postupku reanimacije, uspješnost reanimacije je velika ako se postupak oživljavanja pokrene odmah, a svakom minutom pada 10 posto, što znači da je u prvih pet minuta vjerojatnost da pacijent preživi bez neuroloških posljedica potpuna.
- Posjetiteljima i prolaznicima pokazali smo na koji način pristupiti osobi koja je bez svijesti, odnosno na koji način pružiti prvu pomoć do dolaska stručnjaka hitne medicinske pomoći. U postupku reanimacije najprije je potrebno provjeriti unesrećenu osobu. Ako se čini da je došlo do zastoja srca, treba što prije pozvati hitnu pomoć i započeti s masažom srca. Potrebno je prekrižiti ruku preko ruke, korijen dlana staviti na sredinu prsne kosti u donjoj polovici prsne kosti, pristiskati do dubine od pet do šest centimetara brzinom od sto pritisaka u minuti. Onoliko koliko smo pritisnuli, toliko treba i otpustiti ruke kako bi se srce napunilo s krvlju. Ako niste vični umjetnoj ventilaciji, odnosno ventilaciji usta na usta, preporučuje se konstantna masaža srca do dolaska hitne pomoći. Također, važno je zadržati mirnoću i pristupiti reanimaciji bez panike - rekla nam je Višnja Ikić, anesteziologinja u KBC-u Osijek.
Kako bi što više laika bilo upoznato s postupkom reanimacije, Hitna medicinska pomoć u Osijeku redovito provodi akcije edukacije u osnovnim školama i drugim institucijama. I. Alilović
ZATAJENJEM SRCA NAJPRIJE NASTRADA MOZAK
Slijed događaja nakon prestanka rada srca poprilično je brz. Mozak prestaje funkcionirati već nakon sedam do osam sekundi te nastupa gubitak svijesti. Svi mišići omlohave, a prestaje i disanje. U ovakvom stanju najprije nastrada mozak. Već nakon pet minuta nastupaju nepovratna oštećenja moždanih stanica, a čak i u slučaju ponovne uspostave svih životnih funkcija, oporavak rada mozga je potpuno neizvjesan. Ostali organi znatno su otporniji na "mirovanje" krvotoka, što se uvelike koristi u transplantacijskoj medicini (primjerice, dva sata bez krvnog protoka uz određenu pripremu za jetru ili bubrege).
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike