Regija
NEOBIČNA INTERVENCIJA KOD VUKOVARA

Vatrogasci magarca izvukli iz septičke jame
Objavljeno 17. listopada, 2018.
Zaigrani magarac, ritajući se, pomaknuo je poklopac i upao u septičku jamu. Vatrogasci su ga neozlijeđenog izvukli

Iako su im požarne intervencije najčešće, vatrogasci se suočavaju s uistinu neobičnim izlascima na teren. Tako je bilo i prije nekoliko dana na vukovarskom području gdje su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Vukovar imali neuobičajenu intervenciju. U Petrovcima, mjestu nedaleko od Vukovara, izvadili su magarca iz - septičke jame!


Kako nam je rekao Dario Dejanović, pomoćnik zapovjednika JVP-a Vukovar, dobili su dojavu da je magarac upao u septičku jamu, a vlasnici ga, dakako, nisu mogli sami izbaviti. Ekipa je odmah izišla na teren i pristupila spašavanju nesretne životinje.
- Kako su mi kasnije dečki prepričali, septička je jama imala poklopac koji očito nije baš bio dobro učvršćen. Mladi je magarac bio razigran i ritao se te je propao u septičku jamu. Vatrogasci su pozvali veterinara koji je životinji dao sredstvo za smirenje kako bi ga mogli povezati i izvući iz jame i cijela je intervencija uspješno završena - naveo je Dejanović. Magarac je ostao neozlijeđen, a poklopac na septičkoj jami je učvršćen kako bi se izbjegla mogućnost da kakva životinja opet završi u jami.
Na upit s kakvim se sve neuobičajenim pozivima u pomoć susreću u svom poslu, Dejanović nam je rekao kako je uglavnom riječ o intervencijama koje se odnose na mačke koje se negdje zaglave i ne mogu se same izvući ili o rodama koje ispadnu iz gnijezda i potrebna im je pomoć pri vraćanju. Priča o magarcu svakako ide u red najneobičnijih, no na sreću sve se dobro završilo i nesretnoj je životinji na vrijeme pružena pomoć.
Sličnih su iskustava imali i osječki vatrogasci, koji su iz jame izvlačili konja. Profesionalni vatrogasci prije devet godina pozvani su jer je konj Dinamit u obližnjem Antunovcu upao u jamu sa stajskim gnojivom. U jami dubokoj tri i širokoj pet metara s betonskim pregradama od 80 centimetara od stajskog se gnojiva proizvodio humus i bioplin. Konj Dinamit uspio je držati glavu iznad gnojiva i nekim čudom se održavati. Vatrogasci su mu polako vezali jednu po jednu nogu i uže oko glave te ga ubrzo izvukli. Dinamita, koji nije bio teže ozlijeđen (samo nekoliko oguljotina), čekalo je tada, kao i magarca u Petrovcima, temeljito pranje!
U prosincu prošle godine u Levanjskoj Varoši neobičnu intervenciju imali su vatrogasci iz Đakova i Našica koji su iz bunara izvukli kravu. Bunar se nalazi uz kuću u ravnini s tlom i na njemu nije bilo zaštite. Krava je u jednom trenutku stražnjom nogom ugazila u bunar i nakon toga na "na rikverc" pala u njega. Intervencija je trajala oko dva sata, a krava je s pomoću alpinističke opreme izvučena.
Dragana Korpoš/Sandra Lacić
DIJETE ZAGLAVLJENO U LIMENOJ KANTI
Osječki vatrogasci dobro pamte slučaj od prije nekoliko godina kada su se pred zgradom JPVP-a Osijek pojavili ljudi koji su u limenoj kanti donijeli zaglavljeno - dijete!? Naime, sedmogodišnja djevojčica igrala se skrivača i pokušala se skriti baš u kantu promjera 30-ak centimetara. Kada je htjela izići, zaglavila joj se noga i više nije imala kamo. Kantu nisu uspjeli skinuti ni roditelji, niti su je sami rezali zbog bojazni da će ozlijediti dijete. Vatrogasci su je spasili tako što su izrezali kantu alatom za rezanje lima.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike