Osijek
IZVORNA ZABAVA U DOPSINU

Brojni ljubitelji narodnih običaja došli su na svoje
Objavljeno 14. listopada, 2018.
Deseta je ovo godišnja zabava u organizaciji Udruge Hrvata iz BiH "Bosanski prsten" Dopsin

Veliki broj ljubitelja izvorne glazbe, plesa i zabave okupio se u subotu u Dopsinu na tradicionalnoj godišnjoj zabavi Udruge Hrvata iz Bosne i Hercegovine ‘‘Bosanski prsten‘‘ Dopsin, održanoj u velikom šatoru postavljenom uz igralište Nogometnog kluba ‘‘Goleo‘‘. Sve je počelo povorkom kulturno-umjetničkih društava koja se iz središta pjevajući uputila prema šatoru u kojem su se zatim, u veseloj atmosferi, predstavila brojnim posjetiteljima.


Program predstavljanja desetominutnim je nastupom otvorio domaći KUD ‘‘Bosanski prsten‘‘, koji je osnovan prije tri godine u sklopu Udruge, i od tada sudjeluje na raznim manifestacijama na području županije i šire. Trenutačno broji dvadeset i pet članova, većinom mladih u dobi od pet do šesnaest godina te starijih koji na njih prenose običaje Bosne i Hercegovine. Uslijedili su nastupi KUD-ova: ‘‘Ivan Goran Kovačić‘‘ iz Beravaca, ‘‘Zavičajna zajednica bosansko-hercegovačkih Hrvata‘‘ iz Tovarnika, i ‘‘Dukat‘‘ iz susjednih Vladislavaca, a svi redom oduševili su brojne zaljubljenike u tradiciju i narodne običaje. U pauzama i kratkim odmorima od plesa i pjesme, atmosferu je podizala zanimljiva i bogata tombola.

- Ovo je deseta obljetnica naše Udruge, osnovane s ciljem očuvanja tradicije, narodnih običaja, nošnje i svega ostaloga što se veže uz to. Glavni projekt Udruge pod nazivom ‘‘Zasvirajmo tradiciju‘‘, omogućuje naobrazbu sviranja violine i šargije, kao tradicionalnih izvornih instrumenata. Prije deset godina krenuli smo s običnom fešticom, a sada su s nama četiri KUD-a i ne planirano stati na tome - poručio je dopredsjednik udruge Jozo Pratljačić te ovim putem zahvalio svim KUD-ovima koji su se odazvali pozivu i obogatili jubilarnu desetu izvornu zabavu.
Danijel Miklić
GOSTI VEČERI "IZVORNO BLAGO"
Nakon nastupa kulturno-umjetničkih društava, red je došao na goste večeri iz Zagreba, glazbeni sastav Izvorno blago, u kojem nastupaju pjevači Josip Vidović i Ivica Gavran te Ivan Jurić na violini i Kruno Ćorluka na šargiji, koji su dodatno zagrijali atmosferu svojim izvedbama tradiconalne izvorne glazbe. Zabave nije nedostajalo ni za najmlađe, za koje je bio osiguran dječji kutak u kojem su mogli pronaći razne igračke, grickalice i sokove, a najzanimljiviji im je bio veliki napuhanac koji se nalazio uz sam šator pa tako oduševljenju nije bilo kraja. Nema sumnje da će se subotnja zabava u Dopsinu prepričavati danima.
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

Najčitanije iz rubrike