Osijek
I. GIMNAZIJA DOMAĆIN PROJEKTA NAŠA ZAJEDNIČKA EUROPSKA PRIČA

Upoznaju kulturu, običaje i jezik
Objavljeno 1. listopada, 2018.
Uloge Domaćina i Malika Tintilinića, snahe-zmije, starice i njezina sina, glavnih likova "Šume Striborove", cijeli tjedan u I. gimnaziji uvježbavat će osječki i učenici iz pet europskih zemalja, s kojima škola sudjeluje u Erasmus+ projektu “Our Common European Tale”.
Riječ je o dvogodišnjem projektu u koji su, uz Osječane kao predstavnike Hrvatske, uključeni sudionici iz Portugala, Mađarske, Rumunjske, Danske i Italije. Projekt je započeo prošle školske godine, kada su Osječani posjetili Portugal, Mađarsku i Dansku, a u novoj školskoj godini nastavlja se njegova provedba, koja je u ponedjeljak počela s prvom mobilnošću u gradu na Dravi.
- Cilj je projekta upoznavanje drugih kultura i običaja partnerskih zemalja, ali i vlastite povijesti te unaprjeđivanje znanja stranih jezika preko narodnih priča – kaže Ivana Štiglec, prof. engleskog i njemačkog jezika. U sklopu svake mobilnosti zadana je određena tema koju učenici izlažu jedni drugima. U Osijeku su to elementi magije u pričama, a u Danskoj, primjerice, naglasak je na elementima nordijske mitologije. Europski gosti ovih će dana tako uvježbavati jednu od najljepših hrvatskih bajki prema scenariju koji su izradili nastavnici. Završnu predstavu izvest će na engleskom jeziku u petak, posljednji dan mobilnosti.
- Na taj način, prema motivima iz svih ovih priča koje obrađujemo tijekom dvije godine, trebala bi nastati jedna zajednička europska priča koju će napisati učenici – zaključuje Štiglec. Učenici će se tijekom tjedna podsjetiti na dosadašnje aktivnosti u skopu proteklih mobilnosti, ali i obići Osijek i Slavonski Brod, grad u kojemu je Ivana Brlić-Mažuranić, autorica pripovijetke, provela dio svoga života.
- U Kazalištu Ivane Brlić-Mažuranić za učenike je pripremljena zanimljiva radionica. Uz organizirano vodstvo, poći će i u turistički obilazak Osijeka, a planirane su još mnoge zanimljive aktivnosti, kao što je posjet Europe Direct razvojnoj agenciji i Muzeju likovnih umjetnosti – ističe Štiglec. J. Pejaković
U veljači u Italiju, u travnju u Rumunjsku
Erasmus+ projekt "Naša zajednička priča" započeo je 2017., i završava 2019. godine. Do kraja projekta preostale su još dvije mobilnosti pa će osječki gimnazijlaci i njihovi nastavnici u Italiju putovati u veljači, a u Rumunjsku u travnju sljedeće godine. U vrijeme boravka u zemljama partnerima projekta bit će smješteni u obiteljima učenika i nastavnika uključenih u projekt, kao što su i sami domaćini ovoga tjedna. "To je jedan veliki plus – učenici se zbližavaju, upoznaju kulturu i način života dviju zemalja", kaže prof. Ivana Štiglec.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike