Osijek
JESENSKA ŠKOLA KEMIJE U "RUĐERICI"

Tri dana vježbi i pokusa za najbolje
Objavljeno 24. rujna, 2018.
Povezati rad znanstvenih i obrazovnih institucija te motivirati učenike na odabir budućeg zanimanja u STEM području osnovni je cilj Jesenske škole kemije, koja je u ponedjeljak počela u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića. Trodnevnu manifestaciju drugu godinu zaredom organizira udruga Biti bolji, u suradnji s časopisom Poduzetnik i Institutom Ruđer Bošković.
Pedesetak učenika sudjeluje na interaktivnim predavanjima, radionicama i laboratorijskim vježbama pod vodstvom doc. dr. sc. Tomislava Portade, kemičara s IRB-a. Uglednom znanstveniku pomažu studenti - bivši maturant osječke III. gimnazije Silvestar Mravlinčić, danas brucoš kemije zagrebačkog PMF-a te brucoš Sveučilišta u Cambridgeu, Ilija Srpak, osvajač najvećeg broja Oskara znanja. Dvojica su kemičara sudjelovala na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, za što je ih je pripremao doc. dr. sc. Portada.
- Danas radimo prekristalizaciju, razne metode analize soli i mnoštvo zanimljivih pokusa. U tim laboratorijskim vježbama koje su zapravo primjeri s dosadašnjih kemijskih olimpijada sudjeluje 15 najboljih učenika iz triju osječko-baranjskih škola – Druge i Treće gimnazije te naše Ruđerice. Vježbe inače nisu zastupljene u redovitom nastavnom planu i programu, a u kojemu upravo tog praktičnog dijela nedostaje – kaže u ime domaćina Maja Starčević, prof. kemije i biologije. Slaže se s time i mladi Srpak, koji je komentirao nove eksperimentalne kurikulume.
- Ne sviđa mi se što je program kemije smanjen, neke su korisne i važne stvari izbačene, ali ne i štrebanje. Sviđa mi se što je pojačan program matematike i podržavam uvođenje informatike kao obveznog predmeta – kaže Srpak. Smatra da će se neke stvari poboljšati, ali ipak nedovoljno.
- Na kraju ćemo trebati reforme reformi i čekati još 20-30 godina do pravih promjena – ističe. Poslao je poruku učenicima i nastavnicima.
- Profesori bi trebali znati prepoznati darovite učenike i dodatno raditi s njima. Učenici što ranije trebaju pronaći svoj interes, njemu podrediti svoje ciljeve, truditi se i sigurno će uspjeti – poručio je Srpak. J. Pejaković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike