Osijek
KBC OSIJEK

Više nije upitno, nova će bolnica seliti na novu lokaciju
Objavljeno 25. rujna, 2018.
Prema prvim procjenama, gradnja novog KBC-a, na 60.000 m2, trebala bi stajati oko 150 milijuna eura

Na prošlotjednom Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem Vlade Republike Hrvatske održanom u Belom Manastiru u nekoliko se navrata spominjao i Klinički bolnički centar Osijek. Tako se na listi projekata, koji se financiraju iz ovog programa, nalaze i dva koja se izravno odnose na osječku bolnicu koja će dobiti 68 milijuna kuna nepovratnih sredstava za gradnju nove zgrade u kojoj će biti dnevna bolnica i kirurgija te će biti smješten novi objedinjeni hitni prijam. Prema izjavi, koju je medijima dao ravnatelj KBC-a, doc. dr. sc. Željko Zubčić, ovo je važna vijest jer se u KBC-u Osijek ništa nije gradilo još od kraja 80-ih, a zgrada tzv. nove kirurgije dovršena je još nakon Domovinskog rata i potrebna joj je hitna obnova.


Ali i ovom prigodom još jednom se glasno progovorilo, sada više ne na razini ideje nego jasne namjere, o gradnji novog Kliničkog bolničkog centra. Govori se, istina, o tome unatrag nekoliko godina, pa je i Glas Slavonije pisao o tome u više navrata. Prisjetimo se tako vijećničke inicijative iz prvog mandata gradonačelnika Vrkića, kad je za govornicom gradske vijećnice predloženo da se počne razmišljati o novoj lokaciji te ideji da to bude u blizini jednog od ulaza u grad. Potom se počelo s licitiranjem potencijalnih lokacija, a jedna od onih koju je čak i gradska administracija bila spremna podržati je na Jugu 2, kod bajera.
Ukazalo se potom na napušteni prostor nekadašnje zgrade Poljoprivrednog fakulteta, pa potom i na potencijale Eurodoma.
Naposljetku se iskristalizirala verzija da se ide u gradnju posve novog objekta. U aktualnom su Ravnateljstvu KBC-a zauzeli stav kako je uvijek jeftinije graditi ispočetka nego obnavljati stare i derutne objekte u kakvima, uostalom, i sada djeluje najveća medicinska ustanova na istoku Hrvatske.
Na spomenutom je Savjetu župan Ivan Anušić tako izvjestio kako se priprema projekt gradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek, čija bi vrijednost, prema prvim procjenama, trebala iznositi oko 150 milijuna eura. Novi će se KBC prostirati na 60.000 četvornih metara, a objedinit će sve sadržaje i pružiti pacijentima bolje uvjete liječenja. U planu je izrada idejno-projektnog rješenja budućeg KBC-a, koji će financirati Osječko-baranjska županija.
O nužnosti novog objekta na novoj lokaciji govore bar tri valjana razloga. Jedan je onaj najbanalniji - nikada nije valjano riješeno pitanje parkiranja u bolničkom krugu i u njegovoj okolici. Ne treba previše objašnjavati kako je ovo najveći bolnički centar istočnog dijela Hrvatske i njemu gravitira pola Slavonije i cijela Baranja. S druge strane, svakodnevno je u bolnici oko pet tisuća ljudi, njih tri tisuće su zaposlenici te još dvije tisuće što pacijenata, što posjetitelja. A raspoloživog je parkinga jedva za 200-tinjak vozila. Temeljni je razlog, dakako, taj što sve klinike i zavodi trebaju više radnog prostora, a i bolnički kapaciteti vape za novim sobama i sanitarnim prostorijama. Valja podići standard i onih koji ondje rade i onih koji se ondje liječe.
Naposljetku, uz samu bolnicu nedostaje i smještajnih kapaciteta za one koji su u na pregled došli izvan Osijeka, a nisu sve pretrage završili u jednom danu...
A lokacija? Navodno je poznata i definirana (ni jedna od gore navedenih!) i doista je na jednom od ulaza u grad, ali s tim se još ne ide u javnost jer je još puno predradnji koje treba odraditi. Uostalom, neće to biti prvo preseljenje osječke bolnice, ona i nije osnovana na sadašnjoj lokaciji. Iz povijesnih zapisa, počeci su osječke bolnice na lokaciji Gradski vrt, u zgradi u kojoj je danas Centar za pružanje usluga u zajednici Ja kao i ti.
Dario Kuštro
OD 1874. U DONJEM GRADU
Iz KBC-ovih se arhivskih materijala bilježi kako je krajem 1874. godine, na novom (današnjem) prostoru u Donjem gradu uz rijeku Dravu, počela raditi nova, za to doba, kažu, najsuvremenija bolnica na jugoistoku Europe. Njezin je daljnji razvoj u modernim vremenima uslijedio nakon 50-ih godina, a do danas se (još) “krpaju” rane iz Domovinskog rata. Kruna je razvoja stjecanje statusa kliničkog bolničkog centra.
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike