Regija
ŠTITAR I DALJE BEZ SPORTSKE DVORANE

Imaju projekt, dozvolu i temelje, ali nemaju čime graditi dvoranu
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Svake godine projekt kandidiramo, uvijek smo u nekakvoj opciji, ali nikako da dođemo na red, kaže ravnatelj škole Luka Ivkić
ŠTITAR - Poput vršnjaka u susjednoj Babinoj Gredi, ni učenici OŠ Ivana Gorana Kovačića u Štitaru ne znaju kako je to nastavu tjelesne i zdravstvene kulture imati u sportskoj dvorani i koristiti brojne mogućnosti i sadržaje koje ona nudi. Kada su vremenske prilike povoljne, tjelesni imaju na vanjskim terenima iza škole, a za lošeg vremena u školskom hodniku i učionicama. Školska sportska dvorana dugogodišnji je san generacija štitarskih učenika i mještana toga sela, ali još nema ni naznaka da će je u skorije vrijeme imati.

"Ima tu i politizacije"

A prije 12 godina činilo se da je i Štitar konačno došao na red, ali veselje je kratko trajalo. Krajem 2006. izrađena je projektna dokumentacija. Vukovarsko-srijemska županija uložila je oko 300 tisuća kuna, ishođena je i građevinska dozvola, ali potrebna sredstva za gradnju dvorane do danas nisu osigurana. Kako bi bar sačuvali građevinsku dozvolu, Štitarci su 2010. godine iskopali temelje. I na tome je i ostalo.
- To je kapitalna investicija i svake godine projekt kandidiramo, rekao bih – popunjavamo tablice želja, uvijek smo u nekakvoj opciji, ali nikako ne dolazimo na red. Kako stvari stoje, gradnja dvorane za sada nije ni na vidiku. Ima tu malo i politizacije, a nas očito nije imao tko pogurati. Iako smo mi već ranije imali kompletno riješenu dokumentaciju, Babina Greda je uletjela prije nas, i na neki način su nas zakočili - kaže ravnatelj Luka Ivkić.
U Štitaru je predviđena gradnja jednovalentne dvorane vrijedne sedam milijuna kuna. A osnovnu školu trenutačno pohađa 145 učenika.
- To je standardna tipska dvorana, kakvu primjerice ima OŠ Mate Lovraka u Županji, sasvim dovoljna za naše potrebe. Sve ono što se gradi iznad tog standarda i gabarita nepotrebno je bacanje sredstava i megalomanija - ustvrdio je Ivkić.
Općinski načelnik Marko Bikić ističe da je za gradnju dvorane nadležna Vukovarsko-srijemska županija kao osnivač škole. Prisjeća se kako su se 2010. godine, kada je građevinska dozvola već drugi put bila na isteku, on i ravnatelj škole sastali s bivšim resornim pročelnikom VSŽ-a kako bi se pokušalo pronaći rješenje.
Županija nema novca

- Upozorili smo ga na problem. Pročelnik je rekao da novaca nema i, što se njih tiče, građevinska dozvola će isteći, a Županija uvijek može napraviti novu projektnu dokumentaciju. Ja se kao načelnik s tim nisam složio i predložio sam da se ide u početak gradnje, da se napravi bar dio radova i sačuva građevinska dozvola, što on nije prihvatio. Ravnatelj se složio sa mnom i 2010. je napravljen spojni temelj od škole do zgrade. Radove vrijedne približno 40.000 kuna financirala je Općina. I sada to tako godinama stoji i čeka neka bolja vremena - ispričao je Bikić. Kaže da je već odavno zatražio sastanak u Županiji o nastavku gradnje školske sportske dvorane, ali poziv mu do danas nije stigao.
Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić-Karlić ističe da je nedostatak novca glavni kamen spoticanja.
- Moram priznati da u ovih pet godina koliko obnašam dužnost pročelnice nemam nekih velikih spoznaja oko izgradnje dvorane u Štitaru, osim da im treba. Mi kao Županija nemamo novca za financiranje jer imamo jako puno zahtjeva i potreba na cijelom našem području. Evo, imamo i u Vinkovcima, za 1500 učenika, gotovu projektnu dokumentaciju prije 15 godina i nema dvorane jer nema se sredstava. Do daljnjega tako stoji - pojašnjava pročelnica Mustapić-Karlić. Pohvalila je suradnju s osnovnom školom u Štitaru, napomenuvši da je Županija ove godine odvojila sredstva za kupnju opreme.
Marija Lešić Omerović
Krnić: Novac za Babinu Gredu usmjerite u Štitar
Rješenje za štitarsku dvoranu predlaže načelnik Babine Grede Josip Krnić. "Sredstva planirana za 2018. za gradnju dvorane u Babinoj Gredi ostat će neutrošena, a riječ je o približno šest milijuna kuna. Neka ih se prebaci Županiji koja je osnivač škole u Štitaru. Imaju gotov projekt, građevinsku dozvolu, napravljeni su temelji i mogu nastaviti graditi dvoranu koju su djeca u Štitaru već odavno trebala dobiti. Neka novac bar ostane u našem kraju“, apelira Krnić. Pročelnica napominje da Županija ove godine planira zatrpati građevinsku jamu u Babinoj Gredi, a u 2019. kreće gradnja školske sportske dvorane.
Čekaju red
"Naravno da smo za gradnju dvorane u Štitaru, ali s ovo malo decentraliziranih sredstava koje dobivamo mi je ne možemo graditi. Moramo čekati da projekt u ministarstvu dođe na red za financiranje", zaključuje resorna županijska pročelnica Jadranka Mustapić-Karlić.
U Štitaru je predviđena gradnja jednovalentne školske sportske dvorane u vrijednosti sedam milijuna kuna
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike