Regija
NIJE LAKO DO IDEJE ZA GRB

U grbu Semeljaca je vreća brašna, a Strizivojne krava
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Općina Satnica Đakovačka za grb je odabrala potkovu, Punitovci đeram, a Levanjska Varoš jelena
ĐAKOVO - Iako se čini kako je izrada službenog grba, odabir simbola, detalja u njemu..., samo formalnost, mnogim lokalnim samoupravama to nije (bio) nimalo jednostavan posao, pa ga pojedine nemaju ni do danas.
Premda je aktualni teritorijalni ustroj RH na snazi još od 1993. godine, od kada ona ima 555 gradova i općina, zajedno s 20 županija, s tim što Zagreb ima poseban status grada i županije, dakle ukupno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.
Uz takvu brojku mnogima je (bilo) teško odabrati idejno rješenje grba, njegove detalje, a da to bude nešto što netko drugi već nije iskoristio, a, opet, odabrati ono što simbolizira taj kraj, njegovu povijest, prepoznatljivost... Dok grb Grada Đakova, očekivano, svojim sadržajem predstavlja ovaj grad kao crkveno sjedište, grbovi općina Đakovštine prava su mala riznica živopisnih, pa i nesvakidašnjih detalja, no svi imaju svoje "zašto i zato". To govori kako grbove ne čine samo uvriježeni detalji poput kula, mostova, štitova, mačeva, zmajeva... Tako je u središtu grba Općine Semeljci – vreća brašna, a iznad nje grana lipe.
– Time smo podsjetili na vrijeme kada su Semeljci zvani Meljci jer priča kaže da su tu nekada bili mlinovi na brzoj vodi Perić. Mi nemamo povijesne događaje, povijesne obitelji poput Gorjana, pa smo se prvo bili odlučili za mlin u grbu, no rečeno nam je da je on već iskorišten kao ideja. Godinu dana tražili smo što, kako i došli do ideje da to bude vreća brašna, da simbolizira Meljce i to što smo žitorodni kraj. Grana lipe podsjeća na lipe po ulicama, grobljima, oko crkava, a to je i naziv našeg KUD-a - objašnjava načelnik Grgo Lončarević kako se vreća brašna od 2005. našla u grbu. U središtu grba Općine Strizivojna je glava krave; načelnik Josip Jakobović pojašnjava kako je to glava zelave, kako u tom kraju zovu slavonsko-srijemskog podolca, autohtono govedo u Hrvatskoj koje je do početka 20. stoljeća, pa i poslije bilo najzastupljenije u Slavoniji. U Strizivojni ga i danas uzgajaju stočari odani tradiciji. Zelava je u prošla vremena bila velika i hraniteljica i radnica, pa joj je na grbu odana trajna zahvala.
Općina Trnava grbom podsjeća da je vinorodni kraj, pa je u njegovu središtu pehar s grožđem, dok je Levanjska Varoš grb opremila glavom jelena, a ponad nje izvorom vode, poručujući kako je to kraj šuma, divljači i izvora. Punitovci su u grb stavili đeram, a poviješću bogati Gorjani više simbola, među kojima je prepoznatljiva kula. Drenje se odlučilo za zeleno-bijeli grb sa stiliziranim drvom. Zanimljiv je i grb Općine Satnica Đakovačka – u njegovu je središtu potkova.
– Svaka je kuća prije u nas imala po par konja, a blizu je i Ergela Ivandvor. Kada smo bili u Državnom arhivu zbog njegove izrade, jedino što smo mogli izabrati bilo je to - pojašnjava načelnik Željko Šimić, potvrđujući da je još malo neiskorištenih ideja za grbove.
Ova općina svoj grb napravila je prije četiri godine, a Općina Viškovci nema ga do danas, iako je njegova izrada u proceduri već dvije godine.
Suzana Župan
Viškovci bez grba nailaze na probleme
I Viškovčanima je, kaže vršiteljica dužnosti pročelnika jedinstvenog Upravnog odjela Općine Tihana Duvnjak, problem bio što odabrati za grb a da već nije iskorišteno. “Tako je prijedlog da to budu tambura i krušna peć. Očekujemo da ćemo ga imati za šest mjeseci”, kaže Duvnjak. Jer bez njega Općina nailazi na probleme. “Htjeli smo raditi turističku signalizaciju, tražili su grb, a mi ga nemamo”, kaže Duvnjak.
Možda ste propustili...

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike