Regija
KUD SLOGA VJERAN GOST JESENI

"Mi smo došli iz Satnice naše, žive lole i vesele snaše"
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Za KUD Sloga iz Satnice Đakovačke može se reći da je čest gost Vinkovačkih jeseni. Više su puta sudjelovali u svečanoj povorci, nastupali su na otvorenju s folklornom skupinom odraslih, svoj program predstavila je i dječja skupina društva, a i ove godine će, kao predstavnici Đakovačkih vezova, sudjelovati na toj renomiranoj folklornoj manifestaciji. "Za nas je velika čast, a ujedno i odgovornost, predstaviti se na jednoj od najvećih smotri folklora i pokazati se u najljepšem ruvu našega kraja. Zadovoljstvo nam je pokazati našu bogatu i prelijepu nošnju koja se razlikuje od one vinkovačkog kraja", ističu Satničani te napominju kako su sudjelovanjem na Jesenima ostvarili suradnju s brojnim društvima s kojima njeguju prijateljske odnose.
Na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima predstavit će se koreografijom Karanfilje Jelo, u kojoj su plesovi, Ružmarine, ti nemaš vršike, Aj na lijevo, povraćanac, Pojedanput, Todore, preko pozornice će otplesati mađarac, dok je u povorci neizostavan bećarac, a jedan od njih je i "Mi smo društvo, ime nas predstavlja/gdje je sloga, tu se i zabavlja". Za ovu prigodu nosit će svečanu svilenu nošnju koju će upotpuniti dukatima i šalangama. Djevojke će kosu počešljati u voravice i košare, dok će žene na glavi nositi šamije ukrašene cvjetovima, štrepama i prkosom. Muški članovi društva odjenut će rubine i gaće te rajtozne, neizostavna je i kapa ukrašena muškatlima i asparagusom, a na nogama sandale i bijele čarape.
"Nadamo se da ćemo svojim programom i predstavljanjem u najboljem izdanju opravdati ukazano povjerenje na radost svih članova, domaćina i posjetitelja Vinkovačkih jeseni", očekivanja su u KUD-u Sloga.
Ovo folklorno društvo, koje se ubraja među vodeća društva Đakovštine, osnovano je 1996. godine. Njeguju i učenje sviranja tradicijskih instrumenata u školi koju vodi Tomica Ivanović, a za pjesmu i ples zadužena je Marija Ilakovac. Koreografije i program koji izvode najvećim je dijelom za njih postavio Josip Vinkešević, poznati i cijenjeni poznavatelj folklora Đakovštine. Marija Alduk
Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

Najčitanije iz rubrike