Regija
TOPOTEKA "VINKOVAČKE JESENI U VIRTUALNOM ARHIVU"

Digitalizirano već više od tristo dokumenata
Objavljeno 14. rujna, 2018.

Svi oni koji žele doznati nešto više o manifestaciji Vinkovačke jeseni, čije je 53. izdanje već uvelike traje, sve što ih zanima mogu od 5. rujna naći na topoteki "Vinkovačke jeseni u virtualnom arhivu" na adresi vinkovacke-jeseni.topoteka.net. Riječ je o projektu čiji je nositelj udruga Vinkovački šokački rodovi, a partneri su ICARUS Hrvatska, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, Turistička zajednica grada Vinkovaca i Državni arhiv Vukovar uz potporu Grada Vinkovaca.


Kroz ovu topoteku, kažu nositelj i partneri projekta, žele sačuvati od zaborava dopise, dokumente, fotografije i druge zapise o Vinkovačkim jesenima, učiniti ih dostupnima javnosti, ali i povezati ljude upravo kroz ovu, najveću folklornu manifestaciju Hrvatske. Zvonimir Liščić, predsjednik udruge Vinkovački šokački rodovi, nositelj projekta, kaže kako je ideju za pokretanje topoteke dao Stjepan Prutki iz Državnog arhiva u Vukovaru, a direktorica Turističke zajednice Vinkovci, Martina Matković, poziva građane neka donesu svoje materijale, fotografije i druge dokumente koji će biti skenirani i odmah vraćeni vlasniku te postavljeni na topoteku i zajedno s partnerima projekta uključe se u kreiranje virtualnog arhiva Vinkovačkih jeseni, gdje je već preko 300 dokumenata. Ravnateljica Gradske knjižnice, Emilija Pezer podsjeća kako su oni 2008. godine digitalizirali sve brojeve Vinkovačkog lista, pa i one koji su uništeni u Domovinskom ratu. Uz pomoć građana uspjeli prikupiti sve brojeve i digitalizirati ih tako da je ta arhiva dostupna na internetu. Taj model predlaže i za stvaranje topoteke "Vinkovačke jeseni u virtualnom arhivu".

- Virtualna arhiva Vinkovačkih jeseni nastala je suradnjom ICARUS-a, koji vodi digitalnu platformu Topoteka na kojoj je taj arhiv objavljen, i u suradnji vinkovačkih ustanova, udruga te, nadamo se, građana, budući je ovaj arhiv otvoren svima i želimo okupiti gradivo iz svih izvora. ICARUS je međunarodna udruga koja okuplja 200 ustanova iz 40-ak zemalja. Imamo tri digitalne platforme koje smo razvili u sklopu europskih projekata, a dvije od njih najveći su svjetski virtualni arhivi. Topoteka je nova platforma na kojoj okupljamo zbirke, arhivsko gradivo, dokumente, fotografije, ne samo iz ustanova već i ono što je u privatnim rukama, u posjedu građana, i objavili smo oko 250 zbirki iz cijele Europe u dvije godine trajanja ovog europskog projekta. I Vinkovačke jeseni se danas nalaze na karti Europe i svijeta. U virtualnom obliku sve ove 53 godine povijesti, fotografija, dokumenata, događanja i drugih materijala danas su dostupni u tom digitalnom svijetu novoj publici. Cilj i svrha je da što više ljudi to vidi, da ih privuče tradicija, povijest, kultura nekoga kraja i da nam se sami sa svojim materijalima priključe – kaže Vlatka Lemić, potpredsjednica međunarodne udruge ICARUS Hrvatska.
Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike