Regija
USKORO OBJAVA NATJEČAJA

130 ha na trasi melioracijskog kanala u zakup
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Materijal iz iskopa kanala Hrvatske vode usmjeravaju u poljoprivrednu proizvodnju
BABINA GREDA - Poljoprivrednici iz Babine Grede zainteresirani za korištenje obradivih površina na trasi Melioracijskog kanala Dunav - Sava u k.o. Babina Greda moći će konkurirati na natječaju za zakup zemljišta. Riječ je o oko 130 hektara površina, javnom vodnom dobru kojim upravljaju Hrvatske vode i koje su ga uz potporu Županije i Općine odlučile staviti u funkciju.
- To je zapravo materijal iz iskopa melioracijskog kanala, koji je odmah ondje i deponiran. Na toj površini sada raste trava i nije u funkciji, a može dobiti svoju svrhu tako da se pripremi i počne koristiti za potrebe poljoprivredne proizvodnje - pojašnjava Josip Kuterovac, voditelj Vodnogospodarske ispostave za Mali sliv "Biđ - Bosut" Hrvatskih voda.
- Govorim o našem slivnom području, gdje se nalazi nešto više od sedam kilometara kanala. Naime, melioracijski kanal ukupno je dug 14.700 metara i proteže se kroz dvije županije - Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku. Poljoprivrednici su zainteresirani, a intencija je Vukovarsko-srijemske županije i Općine Babina Greda da se postupak davanja u zakup provede kontrolirano. Žele da se površine dodijele ljudima koji stvarno imaju stoku, potrebu za zemljom i koji će joj dati svrhu i obrađivati je, a ne da je uzmu samo radi poticaja ili nekih drugih interesa - zaključuje Kuterovac. Svrha melioracijskog kanala je dovod vode iz rijeke Save u Biđ-bosutsko polje kako bi se u ljetnim mjesecima osigurale dodatne količine vode za navodnjavanje. "Sustav je izgrađen, sve je napravljeno i u postupku je ishođenje uporabne dozvole za crpnu stanicu. Vjerujem da će u sljedećoj sezoni kanal biti u funkciji", ističe.
I pročelnik za poljoprivredu i infrastrukturu VSŽ-a, Andrija Matić, prekjučer se u Babinoj Gredi sastao sa zainteresiranim poljoprivrednicima.
- Uloga Županije je u tome da smo napravili snimku svih površina, utvrdili status i uvjete korištenja. Na nama je da priredimo mogućnost raspisivanja natječaja o zakupu za koji se moraju stvoriti svi potrebni preduvjeti, da se natječaj provede jednostavno i uspješno i da se ne dogodi da na trasi kanala bude površina koje su pogodne i prihvatljive za obradu a da ne budu u funkciji poljoprivredne proizvodnje - kaže Matić. Što se tiče cijene, napominje da zakup neće biti skuplji od uobičajenih postupaka provedbe natječaja za državo poljoprivredno zemljište i da će cijene biti vrlo prihvatljive.
Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike