Osijek
DONJI GRAD SLAVI DAN SVOJE ČETVRTI

Samostalna varoš sagrađena na temeljima rimske Murse istočno od Tvrđe
Objavljeno 13. rujna, 2018.

Samostalna varoš sagrađena na temeljima rimske Murse istočno od Tvrđe, ovako povjesničari u svojim zapisima opisuju osnutke Donjeg grada, u modernim vremenima jedne od najvećih sastavnica grada Osijeka.


Donji grad jučer je obilježio svoj Dan gradske četvrti i crkveni god Preslavna imena Marijina. Tom prigodom službeni dio obilježavanja počeo je odavanjem počasti poginulim braniteljima. Ispred središnjeg križa na Donjogradskom groblju članovi Vijeća ove gradske četvrti te izaslanstva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije položili su vijence i zapalili svijeće.
Potom su se uputili na svečanu sjednicu u sjedištu četvrti. Ondje je, pozdravljajući nazočne, Željko Vranješ, u ime vijeća, sumirao ovogodišnje investicijske rezultate. Podsjetio je na realizaciju projekta izmjene vodovodne i kanalizacijske infrastrukture u dijelu donjogradskih ulica, radove na energetskoj obnovi OŠ Ljudevita Gaja i gradnju solarne elektrane koja će elektičnom energijom, osim škole, napajati i obližnji dječji vrtić. Radilo se na uređenju nogostupa, za što je realizirano radova u vrijednosti od 290 tisuća kuna, a uređena je i javna rasvjeta na donjogradskoj obali.
- Naravno da i dalje ima želja, jedna od njih je realizacija kružnog toka na Zelenom polju, koje je doista postalo prometno zagušeno. Također, ideja je i gradnja etažnog parkirališta za posjetitelje bolnice, na prostoru bivše luke Tranzit - podsjetio je Vranješ.
U ime osječko-baranjskog župana čestitke, kao izaslanik, prenosi Ivan Radić, koji je podsjetio kako Županija kvalitetu života u Donjem gradu, ali jasno i cijelog grada, podiže redovitim ulaganjima u KBC i Zavod za hitnu medicinu. Dogradonačelnik Piližota podsjeća kako se planira spajanje Divaltove ulice i Donjeg grada te realizacija biciklističke staze preko Nemetina i Sarvaša do graničnog prijelaza Erdut. I naravno u fokusu gradske uprave je Vinogradska ulica. Nazočne je pozdravio i velečasni Ivan Jurić, koji je najavio realizaciju vraćanja vitraja na kapelicu Snježne Gospe te početak obnove.
Vijećnik Ivica Ćolić iskoristio je prigodu te na molbu stanara Banove ulice zahvalio Gradu Osijeku, Hrvatskim vodama i Vodovodu koji ubrzano rade na realizaciji izmjene kanalizacijske i vodoopskrbe infrastrukture.
Naposljetku, istaknuto je kako su sve odluke članovi ovog vijeća bez obzira na stranačku pripadnost donosili jednoglasno. D. Kuštro
Istaknuto je kako sve odluke članovi Vijeća, bez obzira na stranačku pripadnost, donose jednoglasno
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike