Osijek
PROGRAM “ZAŽELI”

Zaposlit će se trideset žena
Objavljeno 11. rujna, 2018.
- Uvodna konferencija programa održat će se početkom listopada - kaže Denis Ćosić,

Iako je u nekim slavonskim gradovima i općinama započeo program “Zaželi”, kojim se integriraju žene na tržište rada i omogućuje im se dodatno obrazovanje, a istovremeno pomaže starijim i nemoćnim osobama o kojima se zaposlene žene brinu, u Osijeku najavljivan program još nije započeo. Podsjetimo, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek potpisalo je s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za projekt “OsnaŽENA – Ojačajmo starije i nemoćne aktiviranjem žena”. Projekt se provodi u partnerstvu s Gradom Osijekom, osječkim Centrom za socijalnu skrb i HZZ-om.


Uvodna konferencija održat će se početkom listopada, kad će se i zaposliti žene koje će raditi u okviru programa, kratko je prokomentirao Denis Ćosić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Osijek.
Partner u ovom projektu je Grad Osijek, a od pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romana Kristića doznajemo da je projekt odobren, a tijekom ljeta obavljala se provedba javne nabave, odnosno bicikala za žene koje će raditi u okviru projekta. Bilo je potrebno napraviti i bazu potencijalnih korisnika usluge, a u ovom trenutku, kaže Kristić, ide faza zapošljavanje 30 žena.
- Na uvodnoj konferenciji bit će predstavljene zaposlene žene i krenut će pružanje usluge za više od 150 korisnika. Unaprijed je definirana ciljana skupina korisnika, a na području grada velik je broj samačkih i socijalno ugroženih kućanstava – pojašnjava Kristić, dodajući da je prvotna ideja pružanje usluga onima kojima ne može nitko drugi pomoći, odnosno onim kućanstvima gdje osobe nemaju skrbnika. Cijela ta socijalna usluga, kaže pročelnik, temeljena je na pomoći starima i protiv socijalne isključenosti. M. Mihelić
Pomoć i zaposlenima i korisnicima
Podsjetimo, žene koje će biti zaposlene su osobe s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem te su prijavljene u evidenciju nezaposlenih HZZ-a. Dodatni su naglasci na žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima ili obiteljskog nasilja i sl. Njima će se omogućiti povećanje znanja i vještina potrebnih na tržištu rada dodatnim obrazovanjem, odnosno osposobljavanjem, kako bi bile konkurentnije na tržištu rada. S druge strane, starije osobe i samci imat će pomoć u dostavi namirnica, brizi o higijeni, socijalnoj integraciji i svakako će imati punu potporu.
Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike