Regija
REKORDAN BROJ EKIPA NA NATJECANJU U NAŠICAMA

Najbolji je čobanac šumara iz Koške
Objavljeno 11. rujna, 2018.
NAŠICE - Festival Dani slavonske šume obilježilo je i tradicionalno natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca ‘‘Fant čobanac kup‘‘ u organizaciji Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije i Lovnog ureda Našice, a pod pokroviteljstvom Podravke Koprivnica, koja je osigurala i nagrade za najbolje kuharske ekipe.
Kulinarsko umijeće u našičkom parku pokazalo je 48 ekipa, a prvo mjesto osvojila je Uprava šuma Našice – Šumarija Koška. Drugo mjesto pripalo je Lovačkom društvu Sokol iz Magadenovca, a treće Lovnom uredu Đakovo.
Slavonske čobance pomno je kušalo i ocijenilo strogo prosudbeno povjerenstvo - tri profesionalna kuhara, Zlatko Sedlanić, Podravkin specijalist kulinarstva, član Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza, Darko Batrac, zamjenik šefa kuhinje hotela Osijek, i Zoran Putniković, kuhar u hotelu Dukat u Orahovici, te novinarka Glasa Slavonije Snježana Fridl. Stručno povjerenstvo nije imalo lak zadatak, ali nakon gotovo sat vremena kušanja i ocjenjivanja slavonski čobanci pripremljeni s Fantom oduševili su suce.
- Zaista zanimljivo natjecanje amatera, koji su pripremili izuzetno ukusne delicije, i bilo je jako teško donijeti odluku koja je najbolja, jer je konkurencija bila velika. Najviše smo oduševljeni bojom, koja je 70 posto odrađena i čobanci imaju lijepu boju, koja je identična onoj u nacionalnim restoranima. Čobanac je internacionalna delicija koju treba poštovati – rekao je Zlatko Sedlanić, predsjednik stručnog prosudbenog povjerenstva, koji je zainteresiranim kuharskim ekipama dijelio i savjete. Neki su, kaže, zaboravili da je baza svakog dobrog čobanca kvalitetna mljevena slatka paprika i malo ljute te da ne treba štedjeti s lukom, pa su se i tu napravile pogreške.
- Pirjanje luka jedan je od glavnih dijelova pripreme slasnog čobanca. U nekoliko sam ih primijetio da je luk još bio staklast, što nije dobro. Također, mnogi su dodali ajvar, što nije loše, jer daje poseban štih, ali se on ne smije osjetiti. U čobancu se osjetila i klekova bobica, koja je svojstvena za gulaš. U nekim čobancima bilo je previše celera, peršina i svježe paprike. Na to treba zaboraviti, jer to jednostavno nije to. Neki su pretjerali s mrkvom i čobanac je bio presladak, a trebao bi biti ljutkast. Slast daje kvalitetna pasirana rajčica – otkrio je Zlatko Sedlanić, koji je zajedno s ostalim članovima prosudbenog povjerenstva uručio priznanja i nagrade najboljim kuharskim ekipama.
Glazbenu pratnju sjajno su odradili slatinski rogisti Lovačkog saveza Virovitičko-podravske županije.S.Fridl
Posao vrhunski odrađen
Nazočnima se, u ime organizatora, obratio i voditelj LU Našice Dragan Zlosa. "Ova je godina bila rekordna po broju natjecatelja i sve je iznad mojih očekivanja. Izvorno, čobanac je jelo slavonske ravnice koje se pripremalo u prirodi, što je bio pravi doživljaj. Zahvaljujem svim natjecateljima i ocjenjivačkom sudu, koji je odradio vrhunski posao", rekao je Zlosa.
Možda ste propustili...

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike