Osijek
HUMANITARNA AKCIJA U ČEPINU

Likovna kolonija LUČ-a i Likara za Udrugu djece s Downovim sindromom Osijek
Objavljeno 10. rujna, 2018.

Dvije likovne udruge, LUČ iz Čepina i Likar iz Osijeka, odlično su se družile u Čepinu na likovnoj koloniji na kojoj se okupilo pedesetak sudionika. I ova je izložba imala humanitarni karakter, naime, i LUČ i Likar već duže vrijeme rade s djecom iz Uduge za Down sindrom iz Osijeka i s njima imaju radionice. Nives Trauber, predsjednica Likara, poručila je da su i slike koje su iscrtavane u sunčanu subotu u prirodi namijenjene Udruzi.


Daniel Jakovljević, tajnik LUČ-a, kaže kako je ovo tradicionalna kolonija i da slikari jako dugo surađuju, čak su si i međusobno članovi udruga, a ovo je bila još jedna prilika, kao što to uvijek rado čine, da se kista late u plemenite svrhe.
- Došli su nam gosti iz udruga iz cijele Hrvatske, uvijek su nam rado viđeni gosti, a uvijek ima i novih koji se odlično uklope i spremni su uvijek odvojiti svoje vrijeme kada su humanitarne akcije u pitanju. Ovaj nam je prostor idealan za druženje, nov je, prepun zelenila, miran... baš onakav kakav slikarima treba za održavanje ovakvih radionica s djecom. S djecom je radio i student kiparstva 4. godine Likovne akademije Josip Balić iz Širokog Brijega - navela je Trauber.
- Imamo tu i klince iz primijenjene umjetnosti koji su članovi Likovne udruge Čepin, a uvodimo i pomladak u udrugu i s Likovne akademije u Osijeku - kaže Jakovljević, a Trauber pripominje da su im se pridružili i studenti povijesti umjetnosti.
Koloniju je, nakon što je sudionicima zahvalio predsjednik LUČ-a Branko Jalovičar, otvorio zamjenik načelnika Općine Čepin Ivan Žeravica s ravnateljem Centra za kulturu Čepin Željkom Mamićem. Obojica su naglasila da ih raduje suradnja umjetnika kojima su u goste u Lovačkom domu došli stvarati i umjetnici iz drugih mjesta. Ta suradnja u kulturi rezultirat će s još nekoliko lijepih događanja u Čepinu - održat će se izložbe Likovne udruge Čepin, ona tradicionalna Božićna izložba te još jedna Branka Jalovičara. Bit će to zasigurno prigoda da tada Čepinci uživaju u svom mjestu iz perspektive njihovih sumještana likovnjaka, ali i u nekim njihovim unutrašnjim mislima izraženim kistom na platnu.
Trauber je najavila da će se do kraja godine održati radionice s djecom iz Udruge, pa će na kraju godine biti izloženi radovi djece za javnost, a Jakovljević kaže kako i oni planiraju u Lovačkom domu napraviti otvorenje jer je prostor novouređen i pogodan za izložbe. Ovu koloniju Likovne udruge Čepin i Likara potpomogli su Općina Čepin i Grad Osijek. D. Pejić
Do kraja godine održat će se radionice s djecom iz Udruge, a na kraju godine bit će izloženi njihovi radovi
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike