Osijek
PRIKAZ NARODNIH OBIČAJA U VINOGRADIMA

Bjelobrdska pudarina oživjela stara sjećanja
Objavljeno 10. rujna, 2018.
Nekada su od čvoraka i kradljivaca djevojke čuvale vinograde kada grožđe počne zriti, a pudarina je opjevana i u bećarcu

U Bijelom Brdu održana je manifestacija Bjelobrska pudarina koja je prštala narodnim običajima iz doba kada su petrolejke osvjetljavale platno dok su vrijedne žene vezle i radile kućne poslove pred kraj dana na selu, dok se oralo i sve teške poslove radilo konjima, ali i veselilo i družilo...


Pudarina je narodni običaj čuvanja vinograda kad grožđe počne šarati odnosno zriti. U nekadašnja vremena djevojke su u ovo doba godine odlazile u kolibe u vinogradima koje su prethodno okrečile, uredile i pripreme za duži boravak u njima. Većina odlazi u svoje vinograde, a gazde sa po nekoliko jutara vinograda, unajme pudare da im čuvaju vinograde do berbe od čvoraka i kradljivaca.
U pudarini djevojke obilaze momci s kojima njeguju drevni običaj gaćarenja, a na jelovniku tijekom pudarine obvezni su kiselica, satariš, ražanj, fiš, pečena riba, pogača i, naravno, grožđe, a pudarina je opjevana i u bećarcu.
Sve su to uprizorili Bjelobrdci s gostima i nakratko vratili iz sjećanja u današnjicu tijekom subotnjeg poslijepodneva na dvije lokacije - Etnokući i Bijelom Brdu i u vinogradima na obroncima brda nad tim selom. Uz potporu Općine Erdut i u organizaciji SKD-a "Prosvjeta", pododbor Bijelo Brdo, i SKUD-a "Jovan Jovanović Zmaj" Bijelo Brdo, prikazani su baš svi nekadašnji narodni običaji vezani uz vinograde, grožđe, berbu, vino i sve ostalo povezano s vinogradarima i vinarima u ovo doba godine u Bijelom Brdu.
Uvijek dobro raspoloženi predsjednik SKUD-a "Jovan Jovanović Zmaj" Slobodan Nešić i ovaj put veselo je domaćinski dočekivao ispred Etnokuće posjetitelje i sudionike, među kojima su bili KUD "Dvorovi", Udruženje žena "Bijeli anđeo" Dvorovi, Udruženje "Nikola Tesla" Kragujevac, SKUD "Branko Radičević" Dalj, SKUD "J. J. Zmaj" Bijelo Brdo, "Dunavske zore" Borovo, Konjogojska udruga "Drava" Bijelo Brdo te Udruga građana "Tea" Bijelo Brdo.
U sklopu Pudarine predviđen je obilazak vinograda konjskim zapregama, razgledanje izložbe vinogradarskog i vinarskog alata u Etnokući, ali i isprobavanje rebnovanja i prešanja grožđa uz izložbu i degustaciju starinskih jela te kulturno-umjetnički program koji je do kasno navečer trajao na pozornici ispred i u dvorištu Etnokuće.
- Osma Pudarina održava se s početkom i dočekom u Etnokući s tradicionalnim jelima, bjelobrdskim pudarskim, s masti kruha i luka, čvarcima, tašcima, s tijestom od orasa i makom, s pečenom slaninom za sav narod, uz dobru rakiju, dobro domaće vino uz pregled postavke Etnokuće starina i rukotvorina... Nakon toga svi idemo u vinograd, ove godine kod Laze i Slavujke Nešić gdje je planirano prikazati druga pudarska jela i gdje se igra i pjeva i snima sve ono što je tradicija u Bijelom Brdu. Nakon toga vraćamo se na pudarsku večeru s pilećim paprikašom koji Trpinjci i Bjelobrdci zajedno rade, plus sve ostalo što će od jela biti izneseno na stolove koji su uvijek puni gostiju - prepričao je Slobodan Nešić samo ukratko subotnji program.
Načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić reče nam dok smo se vozili na kolima kako je zadovoljan organizacijom u smislu odličnog domaćinstva, velikog broja posjetitelja, uključenjem konjogojskih udruga...
- Ljudi se lijepo druže, pokazujemo našu tradiciju i kulturu, običaje, bogatstvo našeg kraja. Mislim da je, prvenstveno u ovo vrijeme kada nas jako malo ima i kada nas je sve manje, važno da prikažemo i sebi i našim gostima što to imamo i čime raspolažu naše udruge koje su vrlo aktivne i da prikažemo što to imaju naša sela - kazao je općinski načelnik Jugoslav Vesić.
Darko Pejić
U POVORCI KOLA I ČELNICI OPĆINE ERDUT
Manifestacija se uklapa u gastronomsku i turističku ponudu ovog dijela Hrvatske. A u povorku od Etnokuće u središtu Bijelog brda do vinograda u brdu priključili su se načelnik Jugoslav Vesić i donačelnik Slobodan Narančić koji je zaljubljenik u konje pa i sam uzgaja te plemenite životinje. S njima su na kolima bile djevojke u nošnjama, a među njima Anđela Miletić i Isidora Mamlić. Sve, kažu, obožavaju folklor, a ponosne su što njeguju tradiciju, ponosne su na svoje mjesto, svoj KUD i što Bijelo Brdo kao rijetko koje selo ima konjogojce.
U sklopu Pudarine predviđen je obilazak vinograda konjskim zapregama, razgledanje izložbe vinogradarskog alata
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike