Osijek
ŽUPANIJA UVODI NOVOSTI U STIPENDIRANJE

Stipendije za učenike i studente slabijeg imovinskog statusa i za STEM
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Osječko-baranjska županija 16 godina zaredom stipendira darovite učenike i studente te učenike i studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, a već će ove jeseni stipendije dodjeljivati još u dvjema novim kategorijama – za STEM područje i za slabiji socijalni imovinski status. Župan Ivan Anušić u utorak je na kolegiju župana prihvatio odluku kojom se utvrđuju ukupno četiri kategorije stipendija.
Do sada su se s učenicima i studentima, koji se školuju za deficitarna zanimanja, sklapali ugovori do završetka srednje škole, odnosno do završetka studijskog programa, no i to se mijenja. Učenici i studenti svake će se godine morati ponovo prijavljivati na natječaj jer će Županija po novom isplaćivati stipendije tijekom jedne školske, odnosno akademske godine, i to u trajanju od deset mjeseci. Učenicima srednje škole stipendije će se dodjeljivati od 1. rujna tekuće godine do 30. lipnja iduće godine, a studentima od 1. listopada do 31. srpnja.
- Naime, analizirajući gospodarske i društvene prilike u Županiji, uočena je potreba za stipendiranjem određenih vrsta programa deficitarnih zanimanja i zanimanja iz STEM područja. Time se pokušava usmjeriti učenike i studente za zanimanja završetkom kojih će se lakše moći zaposliti i osigurati bolju egzistenciju, a istodobno zadovoljiti i potrebe tržišta rada u našoj Županiji. Zbog iznimne važnosti financijske pomoći socijalno ugroženim obiteljima, koje zbog materijalnih teškoća teško zadovoljavaju osnovne životne potrebe, kao novu kategoriju Županija je uvrstila stipendije učenicima i studentima slabijeg socijalnog statusa – objašnjava se u Nacrtu Odluke koji je od 24. srpnja do 23. kolovoza bio u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Primjedbi, komentara ili prijedloga na predloženi nacrt Odluke nije bilo, a izvješće o provedenom savjetovanju objavljeno je na internetskim stranicama Osječko-baranjske županije.
Usvajanje Odluke očekuje se već na prvoj sjednici Županijske skupštine koja je, prema informacijama koje smo dobili iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, na rasporedu 14. rujna. Nakon toga, bit će poznati i detalji razrađeni u Odluci: kategorije, kriteriji i mjerila te postupak dodjele stipendija, prava i obveze korisnika stipendija, način određivanja visine stipendija i postupak utvrđivanja deficitarnih zanimanja i zanimanja iz STEM područja te druga pitanja od važnosti za dodjelu stipendija, posebice datum raspisivanja natječaja. J. Pejaković
Detalji o stipendiranju, pa i datum raspisivanja natječaja, bit će poznati nakon Županijske skupštine
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas