Regija
POTPISAN SPORAZUM ŽUPANIJE I LOVACA

Županija sa 150.000 kuna osigurala sva lovišta
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.
Zbog porasta broja motornih vozila, štete od naleta divljači u prometu su u porastu
VIROVITICA - Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i predsjednik krovne lovačke udruge Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak potpisali su Sporazum o poslovnoj suradnji u svrhu sufinanciranja osiguranja lovišta od odgovornosti za štetu.

Virovitičko-podravska županija i Hrvatski lovački savez, u svrhu unaprjeđivanja i razvitka lovstva na području Virovitičko-podravske županije, sporazumom su se dogovorili kako će Virovitičko-podravska županija osigurati lovišta od 1. travnja do 31. prosinca 2018. od odgovornosti za štetu koju prouzroči divljač na motornim i željezničkim vozilima na javnim cestama i željezničkim prugama u lovištu. U tom cilju Virovitičko-podravska županija iz sredstava proračuna za 2018. godinu osigurala je ukupno 150.000 kuna kojim iznosom će sufinancirati troškove osiguranja za sve lovačke udruge, ovlaštenike prava lova u državnim, zajedničkim lovištima na području županije sukladno raspodjeli koju utvrdi Županijski lovački savez Virovitičko-podravske županije. Sporazum je na tragu nedavno potpisanog sporazuma između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza, a koji su potpisali potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak. Sklopljen je ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava namijenjenih financiranju police osiguranja radi smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti. Zbog porasta broja motornih vozila, njihove brzine i vrijednosti te sve veće mreže prometnica, štete od naleta divljači u prometu u znatnom su porastu. U 2017. godini na području Republike Hrvatske zabilježeno je 3789 naleta vozila na divljač. Utjecajem ljudi na okoliš te intenzivnijim obrađivanjem poljoprivrednih površina, stanište za divljač se mijenja i smanjuje pa se divljač prilagođava novonastalim uvjetima te hranu nalazi na poljoprivrednim poljima, ali često i stradava u prometu. Financijska šteta je velika i ovisi o ishodu pojedinačnih sudskih postupaka na razini Hrvatske, troškovima i iznosima kamata i sličnom, a nikad se na jednome mjestu nije mjerila ukupna šteta od naleta divljači. Dugotrajnost sudskih postupaka, kao i neujednačena sudska praksa (zbog tri različita zakona koji uređuju problematiku šteta) i velik broj naleta vozila na divljač rezultiraju jako velikim troškovima koje lovačke udruge ne mogu podmiriti. Lovačka su društva dovedena pred postupak likvidacije i odustajanje od zakupa prava lova. To stvara problem za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje bi morale provedbu mjera uzgoja i zaštite divljači u lovištima povjeriti trećim osobama, uz isplatu naknade, dok bi u međuvremenu snosile svu odgovornost za štetu.
Vladimir Grgurić
JEDINSTVENA POLICA
Upravo zbog toga što to stvara problem državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, Ministarstvo poljoprivrede je kao rješenje osmislilo jedinstvenu policu osiguranja za područje cijele Republike Hrvatske čiji će nositelj biti krovna lovačka udruga - Hrvatski lovački savez. Financiranje takve police osiguranja od naleta na divljač omogućit će se preraspodjelom namjenskih sredstava od zakupnina i koncesija za lovišta u iznosu od 12,5 milijuna kuna. Na taj će se način osigurati održivost koncesija i zakupa prava lova, odnosno financijska stabilnost lovoovlaštenika, te će se smanjiti nepotrebno opterećenje pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj prouzročeno velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja štete, stoji u obavijesti Ministarstva poljoprivrede RH.
Možda ste propustili...

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike