Osijek
OŠTEĆENJA NA NEDAVNO OBNOVLJENOJ FASADI

Završetak obnove bivše Ugo-škole tek nagodinu
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.

Obnova zgrade bivše Ugostiteljske škole, odnosno kuće Maksimović, na raskrižju Radićeve i Ulice Republike, trebala bi biti gotova tijekom iduće godine, čime je najavljeni rok završetka radova prolongiran za godinu dana. Razlog tomu, kako kažu u tvrtki Monte-Mont, koja je izvođač radova, ali i vlasnik objekta, leži u tome da su radnike morali razmjestiti na neke druge projekte, poput Sokolskog doma čija je obnova nedavno završila.


Podsjetimo, radovi na obnovi tog reprezentativnog objekta, sagrađenog 1896. godine prema projektu Vladimira Nikolića te osječkog projektanta Wilhelma Carla Hofbauera kao nadzornika, počeli su još u kolovozu 2016. godine, nakon što je tvrtka Monte-Mont na javnom natječaju otkupila ovo zdanje od Osječko-baranjske županije.
U ožujku prošle godine uklonjena je skela s pročelja u Radićevoj ulici, nekoliko mjeseci kasnije i ona u Ulici Republike, da bi nedugo nakon toga prestale sve aktivnosti na obnovi. S obzirom na to da je tvrtka Monte-Mont jedna od rijetkih koja je specijalizirana za radove ovakve vrste, stopirala je vlastiti projekt kako bi radnike rasporedila na druga gradilišta, poput nedavno obnovljenog Sokolskog doma u Zvonimirovoj ulici.
Zbog krova, koji je u vrlo lošem stanju, odnosno nepostojanja dovoljno kvalitetnog sustava odvodnje, u međuvremenu su na fasadi u Ulici Republike na nekoliko mjesta nastala prilično velika oštećenja.
- Oštećenja koja su se pojavila, a koja ćemo svakako sanirati nakon što nastavimo s radovima, nastala su zbog curenja vode iz uvala koje očito nismo dobro izolirali. Logika je, naravno, nalagala da se najprije pristupi obnovi krova, međutim, zbog tehničkih problema na nekim drugim projektima, odlučili smo prvo obnoviti fasadu, kako bi joj nakon dugo vremena osvježilli izgled.
Kako nemamo rinu, a i cijela krovna konstrukcija u vrlo je lošem stanju, voda je natopila zid iznutra te je došlo do oštećenja fasade. Sličan problem imali smo i u Radićevoj ulici. Nažalost, dok ne obnovimo krov, ne možemo izbjeći ovakve stvari - poručio je direktor Monte-Monta Vladimir Iličić.
- Radove smo morali obustaviti kako bismo ispunili obveze na nekim drugim projektima. Sva oštećenja, uključujući i krov, sanirat ćemo čim vratimo skelu i radnike te bi objekt trebao biti kompletno obnovljen tijekom iduće godine - dodao je Iličić.
Kako je zgrada pod posebnom zaštitom Ministarstva kulture, prepoznatljivo pročelje rađeno je u skladu sa zahtjevima konzervatorske struke i izvođač tu nije imao nikakvo pravo odlučivanja te je nova boja fasade zapravo izvorna boja iz 1896. godine. I. Alilović .
Što se tiče buduće namjene tog objekta, on bi trebao služiti kao višenamjenski reprezentativan poslovni prostor
Najčitanije iz rubrike