Regija
SAJAM POLJOPRIVREDE U MAĐARSKOM SZENTLORINCU

Suradnja pčelara iz Hrvatske i Mađarske
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
Na sajmu se predstavljaju i Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija
VIROVITICA/SZENTLORINC - Već 25 godina Szentlorinc, nedaleko od Pečuha, domaćin je Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije.
To je jedan od vodećih sajmova u Mađarskoj, a najveći sajam poljoprivrede i prehrambene industrije. Ove godine sajam je prvi put imao zemlju partnera – Republiku Hrvatsku. Hrvatska se na Gazdanapoku predstavlja s 29 izlagača iz osam županija: Bjelovarsko-bilogorske, Dubrovačko-neretvanske, Istarske, Međimurske, Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske, Virovitičko-podravske i Zadarske županije. Na sajmu se mogu vidjeti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, najsuvremenija poljoprivredna mehanizacija i strojevi, stoka za oplemenjivanje i reprodukciju. Na 100.000 četvornih metara (unutarnjeg prostora je 10.000 četvorna metra) predstavlja se 400 izlagača iz pet zemalja - Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Rumunjske i Srbije. Sajam je otvorio ministar bez portfelja Süli Jánosa, uz nazočnost državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede Mađarske Zsolta Feldmana, župana Županije Baranja Zoltána Madarasa, veleposlanika Mađarske u Republici Hrvatskoj Józsefa Magyara...
S hrvatske strane, svečanosti otvorenja, među ostalima, nazočili su generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac, direktor Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Virovitica Milan Vanđura, predsjednik Pčelarskog saveza Hrvatske Željko Vrbos, zamjenik načelnika Čačinaca i ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac, direktor sajma Viroexpo i Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županieje Bojan Mijok.
Ovaj sajam je uz Viroexpo značajno pridonio razvoju poduzetništva i gospodarstva između Hrvatske i Mađarske. Ove godine Hrvatska je zemlja partner i mislim da smo se predstavili respektabilnim izlagačima te da će sajam pridonijeti još uspješnijoj suradnji između Hrvatske i Mađarske – rekao je tom prigodom virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

U sklopu otvorenja Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije uručena su priznanja zaslužnima za 25 godina postojanja Gazdanapoka, a među dobitnicima bili su i generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga te direktor Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Virovitica Milan Vanđura. U svečanosti otvorenja, u koordinaciji s Udrugom glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja iz Pitomače, nastupili su i vokalna solistica Tena Grlica uz pratnju cimbala Marka Šireca, zatim mažoretkinje Gradske glazbe Virovitica te Kulturno-umjetničko društvo Virovitica.
Vladimir Grgurić
Četiri ključne mjere
Potpisan je sporazum između Hrvatskog pčelarskog saveza i Mađarske državne udruge pčelara, a potpisali su ga predsjednici Željko Vrbos i Peter Bross. “Radi se o četiri ključne mjere - zajedničkom nastupu na EU tržištu meda i pčelinjih proizvoda. Potom o zajedničkoj borbi protiv uvoza lošeg meda te patvorina meda. Imat ćemo zajednički nastup prema svojim vladama radi borbe za veću zaštitu pčela kao biološke jedinke i stvaranja povoljnijih uvjeta za pčelarenje u Hrvatskoj i Mađarskoj. Zajednički nastup prema EU-u uz povećanje izdvajanja sredstava za zaštitu pčela kako bi ju se proglasilo ugroženom vrstom jer ona sama više ne može preživjeti. “Želimo nominirati naknadu za oprašivačku djelatnost pčele kao primarne zadaće pčelarstva u cjelini”, rekao je Željko Vrbos.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike