Osijek
RAZNOVRSNA PONUDA NA OSJEČKOJ AUTOTRŽNICI

"Borba za opstanak" uz cjenkanje i ugodno druženje
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
Vladimir Božičević i službeno je najdugovječniji stanar "autopije" s 52 godine staža

Iako brojni Osječani još iskorištavaju posljednje tjedne godišnjih odmora diljem jadranske obale, puls srca Slavonije nikako nije oslabio, a to nam je tijekom nedjeljnog prijepodneva najbolje dokazala popularna "autopija". Naime, ondje su, kao i tijekom cijele godine, raskošnu ponudu znatiželjnim kupcima iznijeli neumorni trgovci na svojim štandovima, automobilima i prostirkama, unatoč nesnosnim vrućinama.


Nudilo se tako voće i povrće, čija cijena podsjeća na one s glavne osječke tržnice, a jedino je velika pogodnost kupovina naveliko – na kašete ili na vreće, pa se paprike i rajčice mogu pronaći za 30 do 40 kuna po vreći. Isto tako, u prodaji je raznovrsna odjeća za sva godišnja doba, a najviše kupaca bude na štandovima s kojih se čuje uzvik "sve po 5 kuna", kao i na onima gdje se cjenkanjem može proći upola jeftinije. Naposljetku, najbrojniji su prodavači alata i razne elektronske opreme, dok svi kupci koji su u potrazi za povoljnim i održavanim automobilima, lako mogu pronaći limenog ljubimca po svojoj mjeri.
Odmah na ulazu na "autopiju" uvjerili smo se da potražnja ni tijekom ljetnih mjeseci ne jenjava, što su nagovijestili i brojni posjetitelji koji su se ispijanjem kave ili osvježavajućih pića, pripremali na višesatnu potragu za rijetkim predmetima. Miris langošica i pečenja, ispunjavao je zrak, dok su mnogi prodavači automobila u hladu čekali svoje kupce. Sreće prilikom odabira mjesta za prodaju nije imao Marijan iz Iloka, koji je na jakom suncu čekao potencijalne kupce automobila, objašnjavajući nam da mnogi prodavači automobila, uz naravno gotovinu, nude i kartično plaćanje - čak i do 60 rata.
- Zaista možemo reći da se borimo za opstanak. Već dvadesetak godina dolazimo ovdje svake nedjelje i prodajemo automobilske dijelove, ali često nakon slabe nedjelje, ako se uzme u obzir plaćanje ulaza i štandova, nismo ni na nuli, nego smo čak i stotinu kuna u minusu - objasnila nam je Mirjana, pomalo nezadovoljna kupcima koji ionako već povoljnu cijenu gotovo uvijek žele upola spustiti.
Prilikom daljnjeg razgledavanja, uočili smo štand sa "svime i svačime", na kojemu gospođa Smilja, umirovljenica iz Višnjevca, sa suprugom rasprodaje sve stvari iz podruma i s tavana, kako bi se nakon tri godine mogli potpuno preseliti kod obitelji u Njemačku. "Dolazimo samo preko ljeta iz Njemačke, a ovom rasprodajom spajamo ugodno s korisnim jer se rješavamo starih stvari, a uz druženje i šalu s kupcima, vrijeme nam brže prođe", objašnjava Smilja, koja uz električni alat, prodaje i ukrase za Božić i Uskrs, kao i kuhinjski pribor. Upravo su umirovljenici najčešći trgovci na "autopiji", a mnogi su nam otkrili da uz malenu mirovinu ovdje pronalaze izvor brze zarade, preživljavajući od nedjelje do nedjelje.
Među brojnim umirovljenicima, ondje se tako pronašao i Vladimir Božičević, službeno najdugovječniji trgovac na "autopiji", koji je tu titulu zaradio nakon 52 godine radnog staža i vjernih dolazaka svake nedjelje.
- Od svoje šesnaeste godine dolazim na autotržnicu, dakle, od kada je još bila na Zelenom polju. "Cijelu vječnost" tako kupcima nudim alate za tokarenje i glodanje, pa mi nikada nije bilo teško nešto prodati, jer svaka roba, pa i najmanja zakovica, ima svoga vlasnika – govori Božičević, koji svake nedjelje na "autopiju" dolazi prvi, u 3 sata ujutro, kako bi postavio svojih osam štandova za kupce ranoranioce.
Najdugovječniji trgovac tako ističe da, unatoč pogoršanju životnog standarda kupaca, može dobro zaraditi - nekada više, nekada manje, pa iako među trgovcima vlada kompetitivnost, uvijek svaka nedjelja prođe u ugodnom druženju i zabavi.
"Poznajem cijeli grad i cijeli grad poznaje mene", zaključuje Božičević, koji se čak ni nakon 52 godine ne može sjetiti jedne neugodne situacije, dok one zanimljive anegdote doživljava svake nedjelje.
Marko Mandić
Preživljavanje
Mnogima autopija život znači
Najviše kupaca je na štandovima "sve po 5 kuna", kao i na onima gdje se cjenkanjem može proći jeftinije
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike