Regija
APEL VLASNICIMA TRGOVINA I PEKARNICA

Nedjeljom i blagdanom nemojte otvarati radnje!
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Načelnik Ivankova Marko Miličević uputio je javnu inicijativu i pozvao da se zadrži tradicija koja je godinama postojala u općini
IVANKOVO - Načelnik Općine Ivankovo Marko Miličević pozvao je vlasnike prodavaonica i pekarnica u naseljima Ivankovo, Retkovci i Prkovci da nedjeljom i blagdanima ne rade i ne otvaraju svoje prodajne objekte.
Podsjeća da u Općini Ivankovo dugi niz godina, već tradicionalno, trgovine i pekarnice nisu radile. Takvom je praksom, kojoj su se prilagodili i podržavali ju mještani, a hvalile i druge općine u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zaposlenicima, uglavnom ženama i majkama, omogućen odmor te okupljanje i druženje s obitelji, što im mnogo znači.
- Intervencijom brojnih građana i osobnim zapažanjem primijećeno je u posljednje vrijeme kršenje i odstupanje od tradicije te sve češći rad trgovina i pekarnica nedjeljom, čak i blagdanima - ističe načelnik koji je priopćenjem javno pozvao vlasnike navedenih uslužnih objekata da sačuvaju zajedništvo i tradiciju i jednaku mogućnost zaposlenim majkama i ženama. U dopisu upućenom na ukupno 11 adresa vlasnika prodavaonica i pekarnica Miličević poručuje da im je na raspolaganju te ih poziva da dođu u prostorije Općine i razgovaraju.
- Ako je potrebno spremni smo pružiti i potporu u tom dijelu, da vidimo koliko gube u svome poslovanju ako ne rade nedjeljom ili blagdanom. Ako je to primjerice 2000 kuna, mi ćemo sufinancirati taj trošak - pojašnjava, i dodaje kako smatra da rad nedjeljom i blagdanom radi prodaje nekoliko vekni kruha nema opravdanja. Napominje da je kod nekih vlasnika inicijativa pala na plodno tlo, a „u zraku“ su za sada ostale još tri pekarnice i jedna trgovina.
- Podržavam razvoj gospodarstva i trgovačkog sektora, ali mislim da ne može sve pasti na jednu nedjelju, svetkovinu, ili državni praznik da ostvarimo svoje potrebe što se tiče nabavke namirnica, jer kupnju bez problema možemo obaviti i dan ranije. Time sigurno nećemo povećati potrošnju niti pridonijeti razvoju gospodarstva. Mislim da je krajnje vrijeme da se i u našoj državi neke stvari urede i da se i po tom pitanju ugledamo na bogate europske zemlje, primjerice Njemačku - poručuje.
- Osobno, volio bih da nedjeljom i blagdanima vlasnici trgovina ili pekarnica sami stanu za pult i kažu: Evo vidite, mi svake nedjelje radimo za vas. S jedne strane se kao Hrvati i katolici busamo u prsa i govorimo kako promičemo obitelji i vrijednosti obitelji, trebamo djecu, demografske mjere, a istovremeno se mladim majkama i ženama onemogućuje i nedjeljni ručak sa svojim obiteljima. Jedno pričamo, ali to ne provodimo u djelo, i to nikako nije dobro - upozorava.
- Mi smo, kao Općina, uputili inicijativu i nikoga ne možemo prisiliti da je prihvate, jer je ta odluka na vlasnicima uslužnih objekata. Ali svakako moram reći: ako je nedjelja, blagdan, ili državni praznik dan za spas poduzetništva i gospodarstva u našoj državi, ja prvi osobno više ne bih živio u takvoj Hrvatskoj - poručio je općinski načelnik Marko Miličević koji čvrsto zagovara da u naseljima na području općine Ivankovo trgovine i pekarnice tim danima budu zatvorene, jer smatra da za njihovim radom nema opravdanja, pa ni stvarne potrebe.
Marija Lešić Omerović
Sufinanciranje izgubljene zarade
Općina je spremna vlasnicima trgovina i pekarnica sufinancirati izgubljenu zaradu nedjeljom i blagdanom
Općina potiče obitelji
Miličević ističe kako se Općina maksimalno trudi pomoći svojim sumještanima povećati kvalitetu života i pridonijeti opstanku mladih na tom području. "Svim studentima dali smo redovne potpore od 7000 kuna za jednu akademsku godinu, kupili knjige osnovcima, platili smo prijevoz svim našim srednjoškolcima, plaćamo organizirani prijevoz školske djece u Ivankovo, platili smo školu plivanja za svu djecu. Tu je i potpora novorođenoj djeci, mladim obiteljima za kupnju kuća, trudimo se dati značaj i potporu obiteljima, a s druge strane majke i žene trebaju radi nekoliko kilograma kruha i zanemarive dobiti raditi nedjeljom i blagdanom", ističe načelnik.
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike