Regija
VISOKO PRIZNANJE POZNATOM VALPOVAČKOM OBRTNIKU

HGK-ove "Zlatne ruke" ove godine predane u ruke Ivana Galičića iz Valpova
Objavljeno 23. srpnja, 2018.
VALPOVO - Na svečanoj Akademiji Hrvatske obrtničke komore, koja je pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović održana u Zagrebu, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec zajedno s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom i izaslanikom predsjednice Darinkom Bagom uručio je priznanja Zlatne ruke istaknutim zaslužnim pojedincima.
Najvećim priznanjem Hrvatske obrtničke komore, koje se dodjeljuje kao priznanje za životno djelo za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva, statuom Zlatne ruke s poveljom ove godine nagrađen je i dugogodišnji član i predsjednik Udruženja obrtnika Valpovo Ivan Galičić iz Valpova, vlasnik Autoservisa Ivica. Laskavo priznanje i nagradu kojom se mogu pohvaliti tek rijetki obrtnici, Galičić je dobio ne samo za dugi staž u vlastitom obrtu nego i za izniman doprinos i u razvoju obrtništva ovog kraja, čime je u cijelosti zadovoljio tražene kriterije. Osim toga, dodjela ovog priznanja došla je istovremeno s njegovim umirovljenjem nakon gotovo četiri desetljeća staža. Nakon završetka školovanja za autoelektričara, Ivica je svoja prva iskustva stekao u očevoj radionici gdje je u obiteljskoj kući otvorio mehaničarsku radionicu. Za Galičićeve u to vrijeme to nije bilo osobito iznenađenje, jer je riječ o obitelji koja je u Valpovštini i šire bila poznata po dugoj obrtničkoj tradiciji.
- Moj je djed po majci bio drvotokar i još mu je u vrijeme stare Jugoslavije izrada kolovrata bilo glavno zanimanje. Majka mi je izučila krojački zanat, otac je bio izučeni mehaničar koji je automehaničarski radionicu vodio od 1952. godine, a obje moje kćeri nastavit će tradiciju obrtništva u obitelji. Jedna je frizerka, a druga nastavlja vođenje autoservisa nakon mog umirovljenja - kazao je u izjavi za medije Ivan Galičić, čiji je otac Marin u ovim krajevima bio svojevrsna legenda, jer je Valpovčanima popravljao sve mehaničke uređaje – od bicikla, motorkotača i pisaćih strojeva do automobila.
Tri godine nakon što je otvorio vlastitu radionicu Ivica gradi suvremeni autoservis s potpunom opremom, a nabavlja i opremu za dijagnostiku za što se posebno doškolovao. Poslovanje i organizaciju autoservisa prilagođavao je aktualnim prilikama i nakon petogodišnjeg poslovanja, u sklopu trgovačkog društva, autoservis organizira kao obrt u kojemu je stekao iskustvo od 33 godine staža kao obrtnik.
- Mogu ustvrditi da je prije obrtnicima bilo znatno jednostavnije poslovati. Jednostavnije se dolazilo do potrebnih odobrenja za rad, a i poslovanje je bilo jednostavnije. Kontrole su bile rjeđe, a i nisu bile tako rigorozne kao sada. Ako bi se i utvrdila kakva nepravilnost u primjeni propisa, dobio si upozorenje s rokom za otklanjanje nedostatka. Danas je poslovanje obrtnika vrlo složeno, kazne su drakonske što znatno utječe na poslovanje, poručuje Ivan koji unatoč postignutom ni u mirovini ne kani mirovati.
Lidija Aničić
Poslovanje i organizaciju autoservisa Ivan je prilagođavao prilikama i autoservis organizirao kao obrt
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike