Osijek
URBANIZACIJA VIŠNJEVCA

Već ovo ljeto uređenje gusto naseljenog Poštanskog naselja
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
Ovo naselje je najviše patilo zbog neuređenog sustava oborinske odvodnje i blata

Uređenjem Poštanskog naselja kroz gradnju prometnice, javne rasvjete i oborinske odvodnje nastavlja se urbanizacija Višnjevca. Ugovor o izvođenju ovih radova s PDV-om vrijednih 3,4 milijuna kuna, potpisali su jučer gradonačelnik Ivan Vrkić i Zoran Škorić, predsjednik Uprave Osijek-Koteksa. Ova je tvrtka do ovog posla stigla nakon javnog natječaja.


- Nastavljamo započeti slijed urbanizacije i nakon Stadionskog naselja, ponovno smo u Višnjevcu. Ondje smo nedavno počeli radove u vrtiću, a sada uređujemo još jedno naselje. Višnjevac tako doista postaje gradsko naselje premda to još nismo formalizirali - ne skriva svoje zadovoljstvo Vrkić. Sredstva za ovu investiciju osigurana su u gradskom proračunu.
Još jednim novim poslovnim izazovom, kad je u pitanu Osijek, zadovoljan je Škorić, podsjeća kako su netom završili radove na uređenju kružnog toka u Trpimirovoj i Drinskoj.
- Posao na uređenju Poštanskog naselja, prema ugvornoj obvezi, trajat će 60 radnih dana. Radit ćemo u naselju pa je jasno kako ćemo u jednom dijelu omesti dnevnu rutinu stanovnika, no rezultat je da će im u konačnici biti mnogo bolje nego što je sada jest - rekao je Škorić.
Poštansko naselje sa svojih pet uličnih krakova gusto je naseljeno, osim uskih prometnica najviše problema stvarao je neuređen sustav oborinske odvodnje. Naselje bi nakon jakih kiša doslovce plivalo. Zbog uskih prometnica automobili su se mimoilazili na zelenim površinama, što je pak stvaralo blato...
- Još jedan problem zašto se sve ovo ovako otegnulo bili su neriješeni imovinski odnosi.
Dio javnih površina bio je na privatnim parcela, a kada smo to regulirali, stvoreni su preduvjeti da se krene u uređenjem i ovog dijela Višnjevca - pojasnila je Ljiljana Belajdžić, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša grada Osijeka. Odbarani izvođač radova započet će s radovima u idućih deset dana.
Dario Kuštro
NOVO JEDNOSMJERNO PROMETOVANJE PRI ULASKU I IZLAZU IZ NASELJA
Pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša grada Osijeka Ljiljana Belajdžić nazočne novinare upoznala je i s osnovnim tehničkim detaljima “interpolacijskog rješenja prometnog sustava naselja”. Taksativno nabraja kako će se u naselju urediti 770 metra prometnice, 280 metara pješačke staze, urediti 500 metara sustava oborinske odvodnje i postaviti 14 stupova nove javne rasvjete.

Regulirat će se i prometovanje, u naselje će se ubuduće jednosmjeno ulaziti kroz Ulicu Ljudevita Gaja, izlazit će se kroz ulicu koja nosi ime Poštansko naselje. “Slijepi” krajevi ovih ulica, pa i Kralja Zvonimira dobit će uređena okretišta.

Naposljetku, podatku kako je na natječaju izabran lokalni izvođač valja nadodati i sljedeće. Projektanti ovoga rješenja su iz osječkog Rencona, a i nadzor je izborio Zavod za urbanizam, također sa sjedištem u Osijeku.
Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike