Osijek
NOVA PRISTANIŠTA UZ VODENICU I U DONJEM GRADU?

Vlasnici Galije ipak zainteresirani za ostanak pristaništa za kruzere
Objavljeno 13. srpnja, 2018.
Vlasnik restorana Galija Dalibor Borota kaže kako je netočna informacija da oni ne žele produžiti ugovor za pristanište kruzera preko svog broda te kako će nakon isteka ugovora pokušati ishoditi novi ugovor s Gradom Osijekom. Naime, na prošloj sjednici Gradskog vijeća vijećnik HDZ-a Marinko Miloš priupitao je gradonačelnika Ivana Vrkića koji su planovi u tom pogledu jer neslužbene informacije govore da vlasnici Galije više nisu zainteresirani za tu poslovnu suradnju. Vrkićevi suradnici tada su odgovorili kako se novo pristanište za kruzere gradi u Donjem gradu, a sam Vrkić priznao je kako nije upućen da Galija više ne želi imati pristanište uz svoj brod. No, treba reći i kako je istovremeno Lučka uprava u procesu ishođenja potrebne dokumentacije koja će omogućiti kreiranje novog pristaništa - uzvodno od Galije, na pola puta do vodenice.
- Istina je da kada smo mi potpisivali ugovor s Gradom dolazio je mnogo manji broj kruzera, a sada ih je više i takav brod kada pristane uz Galiju, dijelom zaklanja pogled našim gostima, ali smatram kako je mnogo veći trošak sada graditi novo pristanište koje će osim toga u znatnoj mjeri biti manje atraktivno. To će biti jedan ponton, a sada ipak imamo lijepi brod kao pristanište. Stoga se nadam i vjerujem da ćemo nakon isteka ugovora, koji istječe sljedeće godine, uspjeti postići novi sporazum s Gradom - optimističan je Borota. Inače, recimo kako Osijek ove godine očekuje dolazak 70-ak kruzera. Do sada je kroz Osijek, prema evidenciji Lučke uprave, prošlo ukupno 23.000 “kruzer-turista”. Nije zanemarivo ni to što kruzeri u Osijek dovode goste i tijekom srpnja i kolovoza, što je svojevrsno spajanje osječke proljetno-jesenske (kongresne) sezone. Inače, boravak “kruzer-turista” u Osijeku na bazi je poludnevnog programa - brodovi koji pristaju ujutro, dižu sidro poslijepodne, a oni koji dolaze poslijepodne, odlaze navečer. Zanimljivo je i da od ove godine krstarenje luksuznim riječnim kruzerima Dunavom na potezu Beč - Crno more može započeti i ukrcajem u Osijeku ili Vukovaru. Najniža cijena krstarenja Osijek - Beč, s povratkom autobusom, iznosi 1550 kuna. N. Z. Eberhard
Prošla godina rekordna po broju kruzera
Prvi ovogodišnji kruzer u Osijek uplovio je krajem ožujka ove godine. Na svom putovanju nizvodno Dunavom te nastavno prema Crnom moru, u grad na Dravi, u pristanište uz Galiju, uplovio je kruzer “Joy”. Na njemu je bilo 150 putnika, a riječ je o turistima koji preferiraju veganski način života. Inače, Osijek je jedina hrvatska destinacija u kojoj pristaju kruzeri, odnosno jedina koja nije na Dunavu. Ovogodišnji riječni prvijenac došao je u Osijek tjedan dana ranije nego prošle godine, a i posljednje pristajanje najavljeno je za 25. listopada, što je tjedan dana kasnije nego prošle godine. Prošle je godine u Osijeku pristalo 55 kruzera s ukupno 6400 gostiju.
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike