Regija
ŽUPANIJSKA OBRTNIČKA KOMORA

40 novih majstora u desetak zanimanja
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
POŽEGA
Obrtnička komora Požeško-slavonske županije kontinuirano sudjeluje u strukovnom obrazovanju te organizira polaganje za majstorske ispite u desetak obrtničkih zanimanja. Do sada je 520 kandidata primilo majstorske diplome, koje su im osnova za otvaranje obrta, usavršavanje postojećih i primanje naučnika koji pohađaju srednje strukovne škole.
- Ovakav oblik majstorskih obrazovanja Europa poznaje dugi niz godina, a i kod nas u Hrvatskoj ova je diploma sve cjenjenija. Ni jedna osoba s majstorskim ispitom nije evidentirana kao nezaposlena, što govori o kvaliteti te diplome. Bilježimo i pozitivna kretanja u porastu broja obrta, danas ih je u županiji registrirano 913, u kojima je zaposleno 2544 radnika. Među obrtnicima su i 223 žene vlasnice obrta - istaknuo je na dodjeli novih 40-ak majstorskih diploma Anto Bilobrk, predsjednik Obrtničke komore PSŽ-a.
Novim majstorima čestitao je i uručio im diplome požeški gradonačelnik Darko Puljašić.
- Vi ste ti koji zapošljavaju veliki broj naših sugrađana i uplaćujete velike iznose poreza pridonoseći tako i gradskom proračunu, kojim mi onda odgovorno možemo raditi na boljitak svih. Biti obrtnik iznimna je hrabrost jer obrtnik za svoj posao odgovara cijelom svojom imovinom. Čestitam vam na hrabrosti i želim puno uspjeha u poslovima kojima se bavite. Drago mi je da ćete moći svoje znanje podijeliti i s mladima. Vi ste pravi primjer što se može kada netko doista želi i hoće, a kao gradonačelnik sa svojim suradnicima potrudit ćemo se, uz preduvjete koji su u našoj moći, da vam olakšamo kako bi doista znali da u Gradu Požegi imate prijatelja, podršku i partnera - kazao je Puljašić.
Čestitajući, novim majstorima obratio se i zamjenik župana za gospodarsku djelatnost Željko Jakopović:
– Ključno je da ste vi za ovaj posao koji ste znali i prije sada postali majstori te sada možete biti i menadžeri i voditelji svojih obrta. Sada možete i učiti nove generacije. Nisu obrtnici na ovim prostorima uvijek bili dovoljno vrednovani i cijenjeni, no vrijeme se mijenja i vi dolazite na svoje. Evo i jedna od najvećih ekonomija u Europi, ona Njemačka, bazira se čak 60 posto na obrtima i malim poduzetnicima. To veliko obrtništvo sinergija je i velikim tvrtkama za njihovu proizvodnju. Na taj način mijenja se i hrvatska ekonomija. AGM Kruna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike