Regija
30 KNJIGA IVICE ĆOSIĆA BUKVINA

Istraživač zavičajne povijesti i baštinik drage mu Šokadije
Objavljeno 11. srpnja, 2018.
Zadovoljan sam što sam uspio pridonijeti da se baština u Vrbanji i Cvelferiji održi i oživi, kaže on
ŽUPANJA

Povjesničar, publicist i pučki pisac Ivica Ćosić Bukvin iz Vrbanje jedan je od najplodnijih autora Cvelferije s bogatim dugogodišnjim književnim, istraživačkim i kulturnim stvaralaštvom.


Iz tiska mu je do sada izišlo 30 knjiga, od čega tri koautorske, a dvije su u pripremi. Posljednja pod nazivom "Barun Đuro (Georg) Unukić von Aradgrad" objavljena je prije mjesec dana, na što je vrlo ponosan. U raznim je tiskovinama objavio više od 170 tekstova s temama iz povijesti, etnologije, književnosti..., a povremeno piše pjesme s temama iz Šokadije te priče na domaćoj ikavici i izgovoru sela Vrbanje. Rođen je u starosjedilačkoj šokačkoj, katoličkoj, graničarskoj obitelji Ćosić.
- Za sebe kažem da sam spoj sveg onog pozitivnog i negativnog što se ujedinilo u meni iz tri obitelji čiji sam zadnji potomak (Nikoljačić, Bukvini, Ćosić, Jerkovi i Bradić) u čemu je posebno došlo do isticanja nacionalnog duha, ljubavi za kulturno-povijesnu baštinu i očuvanje tradicijskog katoličkog i šokačkog življenja, te predstavljanja toga širim slojevima pučanstva - kaže Ivica. Jedan je od pokretača višestranačja i demokratskih sloboda na području bivše općine Županja. Proučavao je raznu povijesnu literaturu i počeo se društveno isticati te zanimati za povijest mjesta, povijesne i kulturološke značajke šireg područja, odnosno Srijema i Slavonije i obitelji.
– Danas, promatrajući moje aktivnosti, s ljubavlju i oduševljenjem provođene već tijekom pet desetljeća, osjećam se zadovoljno što sam uspio pridonijeti velikim dijelom da naša baština u Vrbanji i Cvelferiji ne nestane, nego da se održi i oživi, te predstavi ne samo hrvatskoj javnosti nego i ‘mitteleuropskoj‘ - ističe Ćosić Bukvin. Priznaje da je u proteklom vremenu u nekoliko navrata došao u iskušenje, posebno tijekom Domovinskog rata, da napusti i zanemari sav taj svoj rad vidjevši i doživjevši razne nepravde, od kojih su se neke u hrvatskom društvu održale do danas. Ali je, kaže, ustrajao i osamostalio se. Izgradio je svoj stav naspram kulture, povijesti i svoga djelovanja na tome području, povezao se s nizom istomišljenika i na taj se način još osebujnije i uspješnije unio u rad na društvenom polju.
- Često osporavan od raznih zlonamjernih skupina i omalovažavan i od ‘svojih‘ ljudi nastojao sam s još većim žarom i ustrajnošću raditi i predstavljati ne samo svoj rad već i rad svojih suradnika i istomišljenika na svim meni dostupnim poljima (tisak, TV, prezentacije i razgovori, publikacije i radovi ukoričeni) i tako našoj šokačkoj, graničarskoj kulturi dati zasluženo mjesto koje joj pripada u hrvatskom i srednjoeuropskom okruženju. Što sam, hvala Bogu, donekle i uspio - zaključuje Ivica Ćosić Bukvin. Osnivač je i član brojnih kulturnih udruga, a kao pučki pisac i amater povjesničar sudjelovao je na brojnim kulturno-povijesnim i etnološkim skupovima o Slavoniji i Srijemu te o poznatim ličnostima iz hrvatskog vojnog i političkog kruga. Ćosić Bukvin organizirao je i zapažene izložbe, a u posljednjih nekoliko godina aktivno sudjeluje i u pripremi "Noći muzeja" u Drenovcima. Kao amater i poznavatelj spačvansko-bosutskog međurječja aktivan je i na polju arheologije, gdje je njegovom zaslugom došlo do otkrića pretpovijesnih kultura s brojnim lokalitetima na prostoru Cvelferije.
Dobitnik je i javnog priznanja Općine Vrbanja za doprinos kulturi i kulturnom stvaralaštvu.
Marija Lešić Omerović
Aktivan i u polju arheologije
Uz suradnju Zavičajnog muzeja “Stjepan Gruber” iz Županje te Sveučilišta iz Southamptona (Engleska) ostvaren je projekt ZSAP, usmjeren istraživanju pretpovijesti na prostoru vrbanjsko-strošinačko-soljanskih šuma uz aktivnu suradnju svestranog Vrbanjca Ivice Ćosića Bukvina kao terenskoga savjetnika. Projekt je danas prerastao u Udrugu za arheološka ispitivanja spačvanskog krajolika te postao poznat i priznat.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike