Regija
11. MANIFESTACIJA "SLOVACI SLOVACIMA"

Pjesmom i plesom žele očuvati veze s matičnom domovinom
Objavljeno 9. srpnja, 2018.
RAJSAVAC
Matica slovačka "Kukučin Kuntarić" iz naselja Jakšić u amfiteatru "Zelena laguna" u Rajsavcu ove je godine jedanaesti put zaredom organizirala tradicionalnu folklornu manifestaciju "Slovaci Slovacima".
Manifestacija je održana pod visokim pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Ureda iseljenih Slovaka Republike Slovačke. Supokrovitelji bili su Požeško-slavonske županija i Općina Jakšić te ostali gradovi i općine s područja Požeško-slavonske županije.
Cilj manifestacije je, uz pjesmu slavonsku i slovačku, očuvati veze s matičnom domovinom Slovačkom i osvijestiti vrijednost narodne baštine, što organizatorima, članovima Matice slovačke "Kukučin Kuntarić", s obzirom na broj mladih, pa i najmlađih članova, čini se, itekako dobro uspijeva.
Uz domaćine i organizatore, Maticu slovačku Jakšić i članove Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Slavonija, na ovogodišnjoj manifestaciji "Slovaci Slovacima" nastupili su Češke besede iz Bjeliševca i Kaptola, članovi Kulturno-umjetničkog društva "Ivan Goran Kovačić" iz Velike, čuvari baštine iz Kulturno-umjetničkog društva "Nikola Šubić Zrinski" iz Petrijevaca te članovi Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva "Taras Ševčenko" iz Kaniže.
- Ponosan sam na tradiciju i prvih jedanaest godina održavanje manifestacije "Slovaci Slovacima" i siguran kako je riječ o priči koja će potrajati. Naime, uz stotinjak aktivnih članova, za to se itekako brinu i naše nove, mlade generacije, koje, uz narodne običaje iz domovine svojih predaka, vrijedno uče i matični slovački jezik - istaknuo je Pavel Treger, predsjednik Matice slovačke Jakšić pozdravljajući drage goste i prijatelje koji su obogatili manifestaciju.
Sudionike folklorne manifestacije "Slovaci Slovacima" u ime Požeško-slavonske županije pozdravio je zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović, a manifestaciju je, pozdravljajući bogatstvo i nacionalnu raznolikost, otvorio načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.
U sklopu priredbe "Slovaci Slovacima" sedmi je put održana i kolonija slikara i kipara.AGM Kruna
Pokrovitelji manifestacije su Savjet za nacionalne manjine RH i Ured iseljenih Slovaka Republike Slovačke
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike