Osijek
ZAVRŠIO MJESEC POSTA

Muslimani slave Ramazanski bajram
Objavljeno 16. lipnja, 2018.

Nakon što je završio mjesec posta, osječki muslimani jučer su započeli trodnevno slavlje Ramazanskog bajrama, jednog od dvaju svojih velikih blagdana.

Kako nam je pojasnio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Osijek Senad ef. Hevešević, Ramazanski bajram označava kraj ramazanskog posta i obiteljski je dan radosti za sve muslimane. Dodao je kako obilježavanje bajramskog dana uobičajeno počinje ranojutarnjom molitvom u džamiji (s početkom u 4.30) nakon koje vjernici odlaze svojim kućama, gdje u obiteljskom okruženju provode bajram.

- Kraj ramazanskog posta donosi sreću i zadovoljstvo zbog ispunjenog cilja u mjesecu ramazanu, koji je razdoblje snažne duhovne izgradnje. U Osijeku, jutarnja molitva se obavlja u prostorima u Zagrebačkoj ulici u nazočnosti velikog broja vjernika koji dolaze iz mjesta i gradova diljem Osječko - baranjske i Virovitičko - podravske županije, rekao nam je ef. Havešević.

Svetkovina bajrama čestita se riječima “Bajram šerifmubarek olsun” što znači ''Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen'' na koju muslimani odgovaraju s “Alah razi olsun“ u značenju: “Neka Alah bude zadovoljan tobom”. D. Celing

Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike