Regija
HARBURG FREUDENBERGER RJEŠAVA PROBLEM KVALIFICIRANE RADNE SNAGE

Otvoren trening centar za obuku đaka i budućih radnika
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

BELIŠĆE

Na mjestu zgrade nekadašnje mehaničke prerade drveta unutar belišćanskog tvorničkog kruga otvoren je trening centar tvrtke Harburg Freudenberger (HF) Belišće. Na svečanosti otvaranja, samu ideju i svrhu trening centra, prisutnima je predstavio Zoran Uranjek, član Uprave HF-a Belišće, rekavši na samom početku kako je, nažalost i ova tvrtka osjetila nedostatak stručne radne snage.

- Iz tog smo razloga prošle godine predložili Upravi u Hamburgu osnivanje trening centra u kojem bi učenici, ali i novozaposleni te oni koji se odluče na prekvalifikaciju, mogli odraditi praktični dio osposobljavanja. Na neki način bi se time vršila i predselekcija ljudi prije nego se zaposle u našoj tvrtki, pojasnio je Uranjek. Dodao je kako će se u trening centru učiti kako se u tvrtki radi, koja je kultura rada, a nakon tog početnog dijela, novim zaposlenicima će biti lakše uklopiti se u njihov sustav rada.

Uređenje i obnova zgrade nekadašnje mehaničke prerade drveta počelo je u siječnju 2018. godine, a uloženo je više od 100.000 eura. Paralelno se ulagalo i u nove CNC strojeve na kojima će se obavljati praksa u što je uloženo više od 65.000 eura. Oko 35.000 eura uloženo je u naprave i alate te neke starije strojeve na kojima će se isto tako vršiti obuka CNC operatera, tokara, strojobravara i zavarivača. Naglasio je Uranjek kako s nestrpljenjem očekuju učenike, koji će ovdje odrađivati ljetnu praksu, a čiji je dolazak najavljen već za ovaj tjedan, ali jednako tako i sve one koji će ondje obavljati prekvalifikaciju.

Na svečanom otvorenju su, uz predstavnike HF-a, bili i predstavnici jedinica lokalne samouprave - zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković te valpovački gradonačelnik Matko Šutalo. O značaju trening centra za lokalnu zajednicu, Vučković je rekla kako je to ozbiljan i važan korak prema spajanju gospodrstva s obrazovnim sustavom.

- Dualno školstvo, bliža suradnja gospodarstva i obrazovanja, nam treba biti cilj. Trening centar HF-a Belišće treba biti primjer svima ostalima da probaju organizirati praksu za svoje buduće zaposlenike. Time ćemo dobiti kvalitetne ljude koji će raditi i koji će na kraju biti zainteresirani ostati na našim prostorima. Nemamo puno vremena, ovaj proces se treba maksimalno ubrzati, da već možda sljedeće godine imamo određene rezultate odnosno osposobljene ljude koji će i ostati raditi u Belišću, Valpovu, Osječko – baranjskoj županiji i u konačnici u Hrvatskoj, poručila je Vučković.

Na svečanom otvorenju trening centra HF-a Belišće bili su i poslovni partneri i suradnici, ali i predstavnici institucija iz okruženja, poput Srednje škole Valpovo i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ispostave Valpovo te predstavnici Hrvatsko – njemačke gospodarske komore.

Tin LACKOVIĆ

Paralelno se ulagalo i u nove CNC strojeve na kojima će se obavljati praksa u što je uloženo više od 65.000 eura

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZBOG VLAGE STANARI SE POČELI ISELJAVATI

Obnavlja se zgrada s osam stanova u kojima žive liječnici

2

NEOBIČNA INTERVENCIJA KOD VUKOVARA

Vatrogasci magarca izvukli iz septičke jame

3

BROJNE REAKCIJE NA "ZBOGOM, GOVORNICO!"

"Crvena govornica" ipak će ostati u središnjem vinkovačkom parku