Regija
NAJBOLJE VOĆNE RAKIJE I LIKERI

Šampion kvalitete šljivovica Našičanina Antuna Peršića (85)
Objavljeno 11. lipnja, 2018.

NAŠICE

U sklopu obilježavanja Dana Udruge voćara i vinogradara Našice proglašeni su rezultati te organizirana dodjela diploma i medalja za najbolje voćne rakije i likere XI. lokalnog i III. međužupanijskog natjecanja u kvaliteti.

99 od 100 bodova

Na natjecanju je bilo prijavljeno 60 uzoraka rakija i likera te četiri vinjaka. Najbrojnije rakije bile su šljivovice i komovice, a likeri od višanja, aronije i oraha. Od ukupno prijavljenih uzoraka najviše je srebrnih diploma, ove godine čak 34, zlatnih 13, brončanih 15, a priznanja dva.

Najprestižnija nagrada – Šampion kvalitete otišla je u ruke Antuna Peršića iz Našica za rakiju šljivovicu koja je osvojila izvrsnih 99 od 100 bodova. Antun Peršić na ocjenjivanju je nagrađen i srebrom za liker od rogača i za vinovicu, a broncu je dobila komovica. Nagrade su dodatna potvrda kvalitete Peršićevih rakija i likera te kontinuirane posvećenosti očuvanju motičanke, jedne od šest autohtonih slavonskih sorti šljiva koje su ušle u certificiranu proizvodnju sadnica. Motičanka je jedinstvena sorta, čime je ušla u hrvatski sortiment šljive.

- To je stara sorta šljive koja se ne treba puno njegovati. Nije podložna bolestima, otporna je. Plodovi su srednje veličine, rana je sorta koja početkom kolovoza dozrijeva za branje. Ako su je Bečani još davne 1928. godine u Motičini otkupljivali kao konzumnu šljivu, onda to znači da je izvrsne kvalitete. Drago mi je da je prije nekoliko godina motičanka priznata kao autohtona i uvrštena na popis hrvatskih voćnih sorti. Osim što je dobra za proizvodnju rakije, motičanka je izvrsna i za pekmez i za kompot – pojasnio nam je 85-godišnji Antun Peršić.

Godine nevažne

- Dok moji vršnjaci kukaju zbog godina, ja još uvijek radim u vinogradu i voćnjaku. Imam voćnjak sa 60 stabala šljiva i vinograd s 450 trsova chardonnaya. Uglavnom sve poslove obavljam sam, osim berbe. To mi čini zadovoljstvo, uživam u prirodi. Zdravlje me, hvala Bogu, služi i nemam za sada problema – kaže vremešni Antun i otkriva da više voli rakiju nego vino.

Na ocjenjivanju zlatne medalje za rakiju dobili su još Jozo Katavić iz Zoljana - komovica, Ferdinand Novak iz Kaptola - šljivovica te Našičani Zdravko Peršić – šljivovica, Darko Cerovski - šljivovica i komovica, Veljko Pavić - šljivovica te Stanislav Jurčević - viljamovka.

Dobitnici zlatnih medalja su i Marija Kolarić iz Donje Motičine koja je imala najbolji liker od višanja, Veljko Pavić za najbolji liker od aronije, Stanislav Jurčević za liker od višnje i liker od aronije te Darko Cerovski za vinjak.

Medalje i diplome najboljim proizvođačima uručio je predsjednik Uruge voćara i vinogradara Darko Cerovski, koji je istaknuo da je cilj ocjenjivanja okupiti što veći broj proizvođača, povećanje kvalitete te promocija i afirmacija voćnih rakija i likera u Našicama i šire.

Snježana FRIDL

Peršić je nagrađen i srebrom za liker od rogača i za vinovicu, a broncu je dobila komovica

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike