Osijek
50 GODINA NUKLEARNE MEDICINE U OSIJEKU

Akademik Kusić: Ovo je velik događaj za hrvatsko zdravstvo!
Objavljeno 26. svibnja, 2018.

Obilježavanje pola stoljeća nuklearne medicine u Osijeku u okviru Četvrtog proljetnog sastanka Hrvatskog društva za nuklearnu medicinu s međunarodnim sudjelovanjem održano je jučer u "Muzeju okusa". Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sastanak je održan uz nazočnost brojnih istaknutih stručnjaka iz zemlje i inozemstva te bogatim programom i s temom nuklearne neurologije i najnovijih spoznaja nuklearno-medicinskih ispitivanja u neurologiji.

- Klinički Zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja jedna je od najrespektabilnijih ustrojstvenih jedinica osječkog Kliničkog bolničkog centra i pratimo suvremene trendove te razvoj nuklearno-medicinske struke u svijetu. Također, obavljamo i sve pretrage što čine i prestižni centri, a ono što nam nedostaje jest PET tehnologija, no nadamo se da ćemo za koju godinu usvojiti i taj dio nuklearno-medicinske dijagnostike – rekao je predstojnik Zavoda, prof. dr. sc. Ivan Mihaljević, podsjećajući da je nuklearna medicina u Osijeku započela raditi prije pola stoljeća te od tada doživjela mnoge transformacije. Danas, uz Zavod tu je i Katedra za nuklearnu medicinu i onkologiju, a Zavod je također i nastavna baza osječkog Medicinskog fakulteta koji blisko surađuje i sa svim centrima nuklearne medicine u Hrvatskoj. Valja istaknuti da je Zavod jedini centar koji primjenjuje radioaktivne materijale u dijagnostici i liječenju u ovom dijelu Hrvatske, a dr. Mihaljević kaže da se svrstavaju među prva četiri zavoda – dva zagrebačka, riječki i splitski. - Borimo se za što veći tehnološki razvoj, a težnja nam je da imamo još nekoliko docenata kako bismo ojačali znanstveno-nastavni dio našeg Zavoda te da usvojimo najnovije spoznaje koje se javljaju unutar naše kliničke grane i struke – naglasio je dr. Mihaljević.

Riječi hvale nije štedio ni akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a, dodajući da mu je čast sudjelovati u ovakvoj proslavi. Podsjetio je da je nuklearna medicina jedna od najmlađih medicinskih grana te da je razvoj u Osijeku pratio hrvatske i svjetske trendove te pokazao na kojoj je razini zdravstvena skrb u Osijeku i Slavoniji.

- Ovo je velik događaj za hrvatsko zdravstvo i Slavoniju te pokazuje da se nije samo u Zagrebu razvio najspecifičniji dio medicine koji ima i najsofisticiraniju opremu. Čestitao bih ne samo djelatnicima već i KBC-u Osijek, pa i Medicinskom fakultetu u Osijeku te cjelokupnom okruženju koje je omogućilo razvoj nuklearne medicine u vašem gradu – poručio je Kusić, kojem je, uz ostale doajene nuklearno-medicinke struke, predstojnike zavoda u Rijeci, Zagrebu i Splitu, ali i dugogodišnjim djelatnicima, uručeno priznanje.

Uz znanstveno-stručni program bio je tu i onaj umjetnički te zabavni uz nastup TS Ravnica i grupe Suzette. Cjelodnevni program završen je svečanom večerom u hotelu “Zelenkrov”.

Marija MIHELIĆ

Petar Lagator

dožupan osječko-baranjski

- Prvi laboratorij osnovan je 1967. s nekoliko stručnjaka te nekoliko bolničkih kreveta i prošao je dugogodišnje mukotrpno opremanje i stručno te kadrovsko osposobljavanje. Vjerujem da će se uz zauzimanje hrvatske Vlade i Ministarstva zdravstva prije svega riješiti i veliko prostorno pitanje koje ima osječki Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja.

Ivan Vrkić

gradonačelnik Osijeka

- Nemamo često ovakve vrijedne događaje, a iako se u nuklearnu medicinu ne razumijem, jako cijenim ugledne stručne i znanstvene djelatnike od kojih i medicina i naši građani te zajednica imaju velike koristi. Zahvaljujem što predstavljaju Osijek na pravi način. Često kažu da medicina u nas nije na visokoj razini, no Zavod to potpuno demantira.

Možda ste propustili...

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike