Magazin
CORINA CRETU

Pomoć u povlačenju europskih sredstava
Objavljeno 26. svibnja, 2018.
Povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku

Europska komisija odabrala je pet nacionalnih ili regionalnih tijela zaduženih za kohezijsku politiku, među kojima je i hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, za sudjelovanje u pilot-projektu za bolje povlačenje europskih sredstava u proračunskom razdoblju nakon 2020. godine.

- Riječ je o sljedećih pet programa kohezijske politike: programu “Prometna infrastruktura, okoliš i održivi razvoj” u Grčkoj, regionalnom programu za Lublinsko vojvodstvo u Poljskoj, regionalnom programu za Estremaduru u Španjolskoj, programu “Konkurentnost i kohezija” u Hrvatskoj te programu za razvoj regija u Bugarskoj, priopćila je u četvrtak Europska komisija.

Da bi se poboljšalo upravljanje programima koje financira EU u razdoblju nakon 2020., stručnjaci iz Komisije i OECD-a pružit će prilagođenu potporu. O čemu se radi?

- Kako bismo potpuno ostvarili potencijal javnih ulaganja u pogledu rasta i radnih mjesta, čvrste institucije i dobro funkcioniranje uprave jednako su važni kao i novac. Iskustva koja ćemo steći ovim pilot-aktivnostima pomoći će nam da u sljedećem dugoročnom proračunu EU-a povećamo učinkovitost i djelotvornost fondova EU-a i javnih nacionalnih fondova - izjavila je povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu.

O kojim se fazama radi, i kojim područjima?

- Prva faza pilot-projekta, koja će trajati od ljeta 2018. do ožujka 2019., namijenjena je utvrđivanju plana za razvijanje administrativnih kapaciteta. Tijela će uz potporu stručnjaka sastaviti niz poboljšanja koja treba ostvariti u područjima organizacijskog ustroja i transparentnosti, području ljudskih resursa, području unutarnjih postupaka, instrumenata i sustava informacijskih i komunikacijskih tehnologija te području dobrog upravljanja, uključujući interakcije s vanjskim dionicima - pojašnjava Cretu.

Koliko je novca izdvojeno?

- Iz Europskog fonda za regionalni razvoj izdvojeno je 900.000 eura za razvijanje prve faze planova u pet odabranih zemalja. O proračunu za drugu fazu odlučit će se kasnije. (D. J./HINA)

Najčitanije iz rubrike