Magazin
FILMSKI FENOMENI: CHRISTOPHER LEE

Biti usmrćen 70 puta nije mali pothvat: Ovaj je glumac umro na ekranu više nego itko drugi...
Objavljeno 4. svibnja, 2024.
Gledajući karijere najomiljenijih holivudskih glumaca, uvijek je impresivno kada zvijezde odluče ograničiti broj filmova u kojima se pojavljuju kako bi se osigurali najviši standardi kvalitete - piše Liam Gaughan, čiji prilog za collider.com, uz neznatne prilagodbe, prenosimo u cijelosti.

Legendarni glumci poput Daniela Day-Lewisa i Leonarda DiCaprija imaju relativno male filmografije u usporedbi s kolegama, ali kao rezultat toga imaju vrlo malo promašaja. Isto se ne može reći za velikog britanskog glumca Christophera Leeja. Jedna od najomiljenijih ikona B-horor filmova svih vremena, Lee je nekoć držao rekord za više uloga na ekranu nego bilo koji drugi glumac. Dugovječnost je svakako bila prednost u Leejevoj karijeri, jer se prvi put počeo pojavljivati ​​u filmovima tijekom 1940-ih. Najpoznatiji po svojim ulogama u žanrovskim filmovima, Lee je užasavao generacije gledatelja filma glumeći neke od najokrutnijih zlikovaca u povijesti filma. Unatoč visokom učinku uloga u kojima se pojavio, Leejevi likovi rijetko su ostali netaknuti do završetka njegovih filmova. Sa 70 smrtnih slučajeva na ekranu, Lee je ubijen na ekranu više nego bilo koji drugi glumac.

Lee je bio veteran Drugog svjetskog rata koji je stekao pohvale za svoju službu u britanskim zračnim snagama, a prvi put je ušao u filmsku industriju tijekom zlatnog doba Hollywooda. Unatoč njegovim ambicijama kao zvijezde, Leejeva rana karijera uglavnom se sastojala od manjih uloga u legendarnim produkcijama. Između nenajavljenog pojavljivanja u adaptaciji Hamleta Williama Shakespearea od strane Laurencea Oliviera koja je osvojila nagradu za najbolji film i hvaljenoj verziji Moulin Rougea Johna Hustona, Lee je stekao prednost u filmskoj industriji učeći od nekih od najboljih kreativaca generacije. U sljedećem desetljeću pojavit će se u više od 30 B filmova, često glumeći ekscentrične zlikovce.


U trenutku kada je započeo svoj profesionalni radni odnos s britanskom tvrtkom Hammer Film Productions, Lee je već imao bogato iskustvo na raspolaganju. Međutim, mali britanski studio dao je Leeju priliku da glumi neke od najikoničnijih likova u povijesti horor-filmova, te pruži vlastitu jedinstvenu interpretaciju. Leejeva se uspješna uloga dogodila 1957. kao Frankensteinovo čudovište u Frankensteinovu prokletstvu Terencea Fishera. Bila je to uloga koja je ilustrirala Leejevu tjelesnost, ali u kojoj je također donio iznenađujuću količinu emocionalnu dubine u interpretaciji poznatog čudovišta. Fisherova verzija Kletve Frankensteina bila je tragedija koja se fokusirala na srceparajući odnos između čudovišta i izmučenog genijalnog znanstvenika, baruna Victora Frankensteina (Peter Cushing). Kao što i priliči klasičnoj priči, Leejeva verzija čudovišta doživjela je tragičnu smrt.

Trijumvirat Leeja, Cushinga i Fishera razvit će uspješnu suradnju dok su se bavili mnogim drugim legendarnim horor-likovima, uključujući Mumiju iz 1959. godine. Međutim, uloga grofa Drakule u filmu Horror of Dracula iz 1958. postat će Leejeva najslikovitija uloga do danas. To nije bila prva ekranizacija klasičnog romana Brama Stokera, budući da je Universal snimio kultnu verziju 1931. s Belom Lugosijem u glavnoj ulozi, a njemački ekspresionistički film FW Murnaua iz 1922. Nosferatu često je navođen kao jedan od najstrašnijih filmova ikada snimljenih. Međutim, Horror of Dracula razlikovao se od prethodnih adaptacija zbog svog grafičkog nasilja na ekranu. Iako se pretpostavlja da Leejev Drakula nestaje na kraju priče, on je ponovio ulogu u šest dodatnih nastavaka.

Tijekom sredine 20. stoljeća Lee je imao uloge u mnogim niskobudžetnim horor-filmovima, uključujući njegovu sada već kultnu izvedbu Lorda Summerislea u Čovjeku od pruća iz 1973. godine. Međutim, najveća izloženost koju je dobio pred širokom publikom nedvojbeno je došla godinu dana poslije, kada je Lee dobio ulogu zlikovca Francisca Scaramange u filmu o Jamesu Bondu - Čovjek sa zlatnim pištoljem. Nemilosrdni ubojica s osobnom osvetom protiv 007, Scaramanga je odmah postao prepoznat kao jedan od najvećih zlikovaca franšize, premda je na kraju šokantno ubijen u završnom obračunu s Bondom (Roger Moore).

Poput mnogih velikih glumaca njegove generacije Lee je bio u igri za ulogu u seriji (prequel) Ratova zvijezda. Za razliku od zlikovaca kao što su Darth Maul i Jango Fett, Leejev lik iz Ratova zvijezda Grof Dooku bio je suptilan i manipulativan negativac. Bivši Jedi majstor koji je napustio Red nakon što je obučavao Qui-Gon Jinna (Liam ​​Neeson), Dookua je zaveo Darth Sidious (Ian McDiarmid) da se pridruži tamnoj strani sile. Užurbani dvoboj svjetlosnim mačevima kojim završavaju Ratovi zvijezda: Epizoda II - Napad klonova, još je jednom dao Leeju priliku da pokaže svoje sjajne vještine mačevanja. Dok uspijeva pobjeći neozlijeđen nakon dvoboja s CGI verzijom Yode, Dooku biva usmrćen od Anakina Skywalkera (Hayden Christensen) u prvom činu Ratova zvijezda: Epizoda III - Osveta Sitha. Međutim, vratio se kako bi održao kratku vokalnu izvedbu kao lik u animiranom filmu Ratovi zvijezda: Ratovi klonova iz 2008. godine.

Doživotni obožavatelj djela JRR Tolkiena, Lee je bio odlučan zaraditi ulogu u ambicioznoj adaptaciji trilogije Gospodar prstenova Petera Jacksona. Unatoč tome što je prvotno bio na audiciji za ulogu čarobnjaka Gandalfa Sivog, prije nego što je dodijeljena Sir Ianu McKellenu, Lee je izabran za ulogu zlobnog Sarumana, bivšeg bijelog čarobnjaka koji udružuje snage s mračnim gospodarom Sauronom. Dok je Saruman ubijen u originalnom romanu, Leejeva scena smrti izrezana je iz verzije Gospodara prstenova: Povratak kralja. Lee je bio bijesan na promjene za koje je smatrao da su iz temelja izmijenile kontekst, te je u znak prosvjeda bojkotirao premijeru filma.

Unatoč njihovoj kratkoj svađi, Lee i Jackson riješili su nesuglasice, što je omogućilo Sarumanu da se pojavi u trilogiji Hobit. Iako se lik nije pojavio u izvornom romanu, dodane su nove scene koje objašnjavaju kako je mračni čarobnjak prvi put shvatio da se Sauron vratio...

Darko Jerković
Možda ste propustili...

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Divljina testira

MODERNA PSIHOLOGIJA: ALI FENWICK, SLAVAN I U HRVATSKOJ

Treniranje emocija

Najčitanije iz rubrike