Regija
POMOĆNICA MINISTRICE KRALJ:

Do jeseni spremni za novi kurikulum
Objavljeno 25. svibnja, 2018.
U tijeku je edukacija nastavnika u 72 osnovne i srednje škole koje su ušle u ovaj veliki pilot-projekt Ministarstva

KOMLETINCI - Pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj posjetila je srednje i osnovne škole u Županji, Drenovcima, Komletincima, Tovarniku i Vukovaru.

Pilot-projekt

Došla je kako bi se uvjerila kako teče edukacija nastavnika osnovnih i srednjih škola u kojima će se od jeseni u eksperimentalnom programu raditi prema novim kurikulumima, novim nastavnim materijalima, digitalnim obrazovnim sadržajima i u opremljenim kabinetima. U tijeku je edukacija nastavnika u 72 osnovne i srednje škole koje su ušle u ovaj pilot-projekt kako bi bili što spremniji za početak nastave ujesen. S obzirom na to da škole koje su ušle u pilot-projekt nisu jednako velike, jednako razvijene i informatički opremljene, pomoćnica ministrice naglasila je da će se prilikom dodjele opreme voditi računa i o tome i poručila kako nitko u eksperimentalnoj školi neće ostati sam.

- Posjećujemo eksperimentalne škole “Za život” na istoku Hrvatske nakon što smo bili prošlog tjedna na jugu. Tu je 26 srednjih i 46 osnovnih škola i u svim školama razgovaramo s kolegama da čujemo kakvo je njihovo mišeljenje, kako su se do sada snašli u edukaciji. Naime, mi smo još u travnju pokrenuli virtualnu učionicu edukacije kako bi svi nastavnici imali neposredan pristup profesonalnom napredovanju bez obzira na to nalazili se na istoku Hrvatske, na jugu ili bilo gdje drugdje. Dakle, da imaju direktan pristup predavačima i sadržajima.

Uz edukaciju, važno je i opremanje škola i svatko će moći odabrati koja mu je oprema potrebna – instrumenti, informatička oprema ili što im već treba za školu. Cijeli projekt financnira Ministarstvo znanosti i obrazovanja i za tu je namjenu osigurano 200 milijuna kuna iz različitih izvora, državnog proračuna i europskih fondova.

Počeli u siječnju

Mi također kupujemo udžbenike za sve učenike prvog i petog razreda i sedmog razreda za biologiju, kemiju i fiziku, tako da roditelji neće osjetiti opterećenje za sudjelovanje u eksperimentalnoj nastavi – rekla je Lidija Kralj. Podsjetila je kako je edukacija nastavnika krenula u siječnju, za eksperimentalne škole u travnju u virtualnim učionicama imaju više od 3700 učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja koji se intenzivno pripremaju za realizaciju projekta u rujnu. Pomoćnica ministrice kaže kako u učionice ulaze u rujnu i tijekom školske godine pružat će poptoru i mentori će posjećivati škole i razgovarati s nastavnicima, pomagati im da se lakše snađu, ali i s roditeljima kako bi im objasnili što i kako rade i kako se provodi ekperimentani program.

- Očekujemo potporu i suradnju lokalne zajednice, gospodarstva. Recimo, teleoperateri su pristali darovati SIM kartice za besplatni pristup internetu, svim učenicima i učiteljima nabavljamo tablete kako bi imali pristup digitalnim obrazovnim sadržajima. Kombiniramo razne elemente kako bi osigurali uspješnu provedbu eksperimentalnog programa, a samim tim i dobre temelje za implementaciju u svim ostalim srednjim školama za godinu dana – rekla je Kralj. Dodala je kako je jako zadovoljna onim što je vidjela u školama jer su učitelji motivirani, željni su promjena i daju puno dobrih ideja koje će podijeliti s kolegama. Umrežavanjem između škola će se osigurati održivost i pokazati potencijal hrvatskih škola.

Ravnateljica OŠ “Vladimir Nazor” iz Komletinaca, Katica Novoselac kaže kako je kod njih sve spremno za početak nastave prema novom kurikulumu, samo im nedostaje nešto didaktičke opreme koju će, nada se, dobiti.

Miroslav FLEGO
Županjci primjer drugima

Tijekom posjeta županjskoj Gimnaziji Kralj je kazala da Gimnazija Županja svojim primjerom, kao jedina srednja škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je prošla na natječaju i odabrana je za eksperimentalnu provedbu novih kurikula navedenog projekta, pokazala kako krenuti prema ”Školi za život”. “Uključili su se u eksperimentalni program, imaju motivirane nastavnike, stručne suradnike, ravnatelja, a vjerujem i roditelje i lokalnu zajednicu koja ih podržava”, ustvrdila je Kralj. Ravnatelj Gimnazije, prof. Ivica Živković istaknuo je kako cijene to što je Ministarstvo odabralo upravo njihovu školu za provedbu novih kurikula tog važnog projekta. “U tom izboru prepoznali smo izazov i odgovornost, ali i otvorenost i povjerenje u sve nas jer se iz godine u godinu trudimo učiniti našu Gimnazijom boljom i uspješnijom školom”, zaključio je Živković.M.L.O.

200

milijuna kuna osigurano je za ovaj projekt

Možda ste propustili...

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike