Osijek
STIŽU U GRAD S POPLAVNOG PODRUČJA

Borba protiv komaraca: Do
sada tretirano 7500 hektara
Objavljeno 23. svibnja, 2018.

Grad Osijek dao je nalog za tretiranje cijelog sjevernog pojasa grada Osijeka i prigradskih naselja tijekom vikenda i početkom ovog tjedna. Tako je tretirano područje od Sarvaša do Josipovca, a recimo kako je broj uboda najviši bio upravo u Sarvašu, gdje je proteklih dana dosezao više od 50 uboda u 15 minuta.

Upravo su Josipovac, Tvrđavica, Podravlje i Sarvaš ulazni koridori poplavnih komaraca s istočne, sjeverne i zapadne strane grada i ta su područja ove godine tretirana već šest puta. Donji grad, primjerice, tretiran je samo dva puta, a u centru smo tretirali tek zelene površine.

- Tretirano je ukupno 7500 hektara površine. Cilj nam je djelovati na ulazima u grad, jer najveći problem opet čine poplavni komarci koji u grad dolaze s područja koja se ne tretira. Treba reći i da sezona komaraca inače traje od travnja do listopada, a nama se ove godine dogodilo da je uistinu s 1. travnja počela i sezona i možemo reći da je loše krenulo. No ne treba vjerovati prognozama da će se tako i nastaviti. Mi uistinu ne možemo sada znati kakav će biti srpanj i kolovoz. Ako ne bude kiše, neće biti ni komaraca. Stoga ne treba praviti paniku unaprijed - upozorava Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo.

Recimo kako su se izvođači tretiranja komaraca, uz larvicidno tretiranje, ove godine odlučili isključivo za toplo zamagljivanje, koje je jednako efektno kao i hladno zaprašivanje.

- Prognoze najavljuju kako će sljedeća tri-četiri dana biti kiša. Stoga smo mi odradili tretmane prije kiše i sada već spremamo ekipe za vikend. Naime, pred nama je gimnastički kup “Dobro” i popratne manifestacije u Parku kralja Petra Krešimira IV., a potom i Pannonian Challlenge i želimo da uistinu grad, kada je riječ o komarcima, bude spreman za goste i te događaje. Ipak, ovim putem još jednom apeliramo na građane da izbjegavaju tzv. špicu komaraca, od 19 do 21 sat, te se dodatno zaštite odjećom dugih rukava i koriste repelente. Treba zapamtiti da bez vode nema komarca, odnosno da se pobrinu da i u svojim dvorištima i vrtovima isprazne svu vodu iz bačva, starih guma ili lončanica s cvijećem - poručuje Romano Kristić. N. Z. Eberhard

Iz Grada još jednom apeliraju na građane da izbjegavaju tzv. špicu komaraca, od 19 do 21 sat

Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike