Regija
SUKOB VUKOVARA I ŽUPANIJE

Ne žele izgradnju kanala Dunav-Sava
Objavljeno 9. svibnja, 2018.
Dogradonačelnica Mujkić navela je kako su svi iz grada Vukovara u Partnerskom vijeću bili protiv usvajanja

VUKOVAR - Na idućoj sjednici Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije vijećnici bi, među ostalim, trebali razmotriti i usvajanje Razvojne strategije Županije za razdoblje do 2020. godine. Strategija obuhvaća deset projekata, uključujući i dogradnju i rekonstrukciju infrastrukture Luke Vukovar - Nova luka Istok, uz rekonstrukciju ulaza u lučko područje premještanjem administrativnih sadržaja u zgradu željezničkog kolodvora Novi Vukovar. Riječ je projektu vezanom uz izgradnju kanala Dunav-Sava, protiv čega su nedvojbeno stale gradske vlasti Vukovara, ali i dožupan iz Vukovara Damir Barna.

- O ozbiljnosti toga dokumenta dovoljno govori to što se donosi polovicom 2018. godine, a vrijedi do 2020. godine. Nisam ni kao dožupan, ni kao građanin sudjelovao niti u jednoj stavci izrade Razvojne strategije. Osobno sam, kao i moji sugrađani protiv kanala Dunav-Sava - rekao je Barna. Na upit što će se dogoditi ukoliko županijski vijećnici usvoje strategiju odgovorio kako se, barem za Vukovar, neće dogoditi ništa, jer su Vukovarci jasno iznijeli svoj stav.

Isto razmišlja i prvi čovjek Vukovara Ivan Penava.

- Razvojna strategija Vukovarsko-srijemske županije doživjet će debakl, jer ide s projektima kojima su građani Vukovara, Gradsko vijeće Vukovara i gradonačelnik jasno i nedvosmisleno rekli ne, istaknuo je Penava.

Dogradonačelnica Ivana Mujkić navela je kako su svi predstavnici Vukovara u Partnerskom vijeću bili protiv usvajanja županijske Razvojne strategije.

- Jasno smo rekli da smo protiv izgradnje kanala Dunav-Sava, o čemu je i Gradsko vijeće jednoglasno donijelo odluku. Nećemo podržati niti jedan dokument koji u sebi sadrži taj projekt, jer bi to značilo da ne branimo interese svojih sugrađana i grada - naglasila je Mujkić te dodala kako prema izvješću stručnjaka takav projekt ne može donijeti ništa dobro ni Vukovaru ni Hrvatskoj.

Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije naglasio je kako je strategija izrađena sukladno smjernicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i nositelj njezine izrade je županijski Upravni odjel za gospodarstvo i regionalni razvoj.

- Strategija je u završnoj fazi usvajanja. Partnersko vijeće Vukovarsko-srijemske županije usvojilo ju je na sjednici u travnju i preostalo je da je usvoje vijećnici Županijske skupštine. Ona sadrži četiri tematske skupine: društvo, gospodarstvo, prostor i okoliš te upravljanje razvojem i ima ukupno deset strateških projekata koji čine okosnicu gospodarskog, društvenog i socijalnog razvoja županije“, rekao je Cota.

Nezahvalno je prognozirati kakva će biti većinska odluka vijećnika, no već sada je jasno kako ovaj dokument u Vukovaru ne smatraju obvezujućim.

Dragana KORPOŠ
Nismo kočničari razvoja grada

Župan Božo Galić izjavio je kako je strategija na Partnerskom vijeću usvojena dvotrećinskom većinom te će se tijekom svibnja naći pred vijećnicima Županijske skupštine. “ Mi nismo kočnica razvoja Vukovara. Županijska je strategija definirana državnim strateškim projektima, a oni odlučuju o samorazvoju unutar te strategije sami”, rekao je Galić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike